Αναλαμβάνει κανονικά καθήκοντα ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ

Από την παρούσα κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο δύναται να γίνει η διαπίστωση του διορισμού του καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Περικλή Μήτκα ως πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Ο κ. Μήτκας εξελέγη στις επαναληπτικές πρυτανικές εκλογές, που διεξήχθησαν προχθές (Τρίτη), με ποσοστό 83%, όμως για να αναλάβει επίσημα καθήκοντα θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πράξη διορισμού του, την οποία -βάσει νόμου- εξέδωσε το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΑΠΘ.

 

“Το βράδυ των εκλογών το Όργανο Διενέργειας Πρυτανικών Εκλογών υπέβαλε στο Συμβούλιο Ιδρύματος το πρακτικό της καταμέτρησης των ψήφων. Ακολούθως συνήλθε το Συμβούλιο, το οποίο επικύρωσε παμψηφεί το εκλογικό αποτέλεσμα και διόρισε τον κ. Μήτκα ως Πρύτανη, αποστέλλοντας το σχετικό έγγραφο της απόφασης στην Αθήνα, στο Εθνικό Τυπογραφείο” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Βασίλης Ταρλατζής.

 

Ερώτημα, κρίσιμο για την ταχεία επιστροφή του Πανεπιστημίου στην ομαλότητα (μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από την απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση της εκλογής διαδικασίας του περασμένου Ιουνίου, που οδήγησε στις επαναληπτικές πρυτανικές εκλογές) παρέμενε, εάν η πράξη διαπίστωσης του διορισμού του κ. Μήτκα μπορεί να γίνει από την παρούσα κυβέρνηση ή θα πρέπει να αναμείνει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

 

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, διευκρίνισε ότι δεν υφίσταται ζήτημα προεκλογικών απαγορεύσεων στην επικύρωση του διορισμού του κ. Μήτκα, καθώς, όπως εξήγησε, “πρόκειται απλώς για έκδοση διαπιστωτικής πράξης, μία καθαρά τυπική διαδικασία, αφού ο διορισμός γίνεται από το Συμβούλιο του Ιδρύματος”. Σημείωσε δε, ότι υπάρχει σχετική εγκύκλιος που ορίζει τις διαδικασίες που εμπίπτουν στις προεκλογικές απαγορεύσεις, αλλά και εκείνες που εξαιρούνται.

 

Μέχρι να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ο κ. Μήτκας, χρέη πρύτανη εξακολουθεί να ασκεί ο αναπληρωτής πρύτανη, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών, Θεόδωρος Λαόπουλος.