Νταβούτογλου: «Προκλητικό» το πρωτοσέλιδο της Charlie Hebdo

«Προκλητικό» χαρακτήρισε το σκίτσο του δακρυσμένου Μωάμεθ στο πρωτοσέλιδο του ιστορικού φύλλου της «Charlie Hebdo» ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ωστόσο, όπως εύστοχα επισημαίνουν πολλά γαλλικά ΜΜΕ, έδωσε το παρών στην μεγάλη πορεία της περασμένης Κυριακής στο Παρίσι για την ελευθερία της έκφρασης.

 

«Η δημοσίευση αυτού του σκίτσου είναι μια μεγάλη πρόκληση…η ελευθεροτυπία δεν σημαίνει ελευθερία να προσβάλεις» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

 

Τα νέα σκίτσα του Μωάμεθ καταδίκασαν και οι Αφγανοί Ταλιμπάν, οι οποίοι χαιρέτισαν την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων.

 

Σε ανακοίνωσή τους στα αγγλικά, οι Ταλιμπάν αναφέρουν ότι «καταδικάζουν εντόνως αυτή τη σκληρή και απάνθρωπη ενέργεια και θεωρούν τους δημιουργούς τους ως αυτούς που τα επέτρεψαν και τους υποστηρικτές τους ως εχθρούς της ανθρωπότητας»

 

Προσθέτουν επίσης ότι οι ένοπλοι που πραγαμτοποίησαν την επίθεση στις 7 Ιανουαρίου «απέδωσαν δικαιοσύνη», ενώ υποστήριξαν ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα έπρεπε να αποτρέψουν τη δημοσίευση τέτοιων σκίτσων.

 

Ακόμη, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να σταματήσει η έκδοση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν «επιπλέον πλήγματα της παγκόσμιας ειρήνης», υπογραμμίζοντας ότι σε άλλη περίπτωση αυτό θα σημαίνει ότι «προκαλούν την πίστη και την ευαισθησία των περισσοτέρων του 1 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων και ο κόσμος θα βυθιστεί περαιτέρω στη φωτιά και τον πόλεμο».