Όλι Ρέν: «Ναι» σε επιμήκυνση, «όχι» σε κούρεμα

Η Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να πετύχει «κούρεμα» του χρέους που οφείλει στους ευρωπαίους εταίρους της και θα πρέπει,αντίθετα, να εστιάσει την προσοχή της στο ενδεχόμενο ελάφρυνσής του μέσω της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής, δήλωσε ο πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και νυν αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο Bloomerg.

 

«Εκτιμώ ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα προτιμούσαν να αναζητήσουν τρόπους και μέσα για να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, μέσω της περαιτέρω επιμήκυνσης των δανείων», ανέφερε ο κ. Ρεν.

 

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, θεωρεί ο κ. Ρεν, είναι η καταπολέμηση της πολιτικής αβεβαιότητας μέσω του γρήγορου σχηματισμού κυβέρνησης και, στη συνέχεια, με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

 

«Το 2012 ήταν ένα χαμένο έτος οικονομικά για την Ελλάδα, που οδήγησε σε μεγάλα κοινωνικά κόστη», συμπλήρωσε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις εκλογές του 2012 και την επακόλουθη καθυστέρηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

 

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός Grexit, δήλωσε πως η ευρωζώνη είναι μεν καλύτερα προετοιμασμένη να διαχειριστεί τυχόν αναταράξεις που θα προέλθουν από την Ελλάδα, αλλά επισήμανε πως αυτό δεν καθιστά πιθανή την έξοδο της χώρας μας από το κοινό νόμισμα.

 

Υπογράμμισε δε πως όλα τα μεγάλα ελληνικά κόμματα υποστηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ζήτησε από τους επενδυτές να διαχωρίζουν μεταξύ της οικονομικής πραγματικότητας και του πολιτικού θορύβου.