Αναχαίτιση τουρκικών F-16 από ελληνικά μαχητικά

Δύο ελληνικά μαχητικά F-16 που πετούσαν στο ανατολικό Αιγαίο αναχαίτισαν και αναγνώρισαν αντίστοιχο ζεύγoς τουρκικών αεροσκαφών στην περιοχή πάνω από το Αγαθονήσι, το πρωί της Παρασκευής.

 

Τα τουρκικά αεροσκάφη που πετούσαν σε μεγάλο ύψος, 15.000 ποδών ή περίπου 5 χλμ., εισήλθαν στην περιοχή του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 11.13, στον εναέριο χώρο μεταξύ της Σάμου και της Κω, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας.

 

Ενα λεπτό αργότερα, το ένα από τα τουρκικά F-16 πέρασε πάνω από το Αγαθονήσι και στη συνέχεια και τα δύο βγήκαν ξανά από το FIR ΑΘΗΝΩΝ.

 

Τα ελληνικά F-16 που βρίσκονταν στην περιοχή αναχαίτισαν και αναγνώρισαν άμεσα τα τουρκικά μαχητικά, «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική», όπως καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Καμμένου στη Στρογγύλη, τις απογευματινές ώρες, ένα τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από το νησί, στα 6.000 πόδια. Το τουρκικό αεροσκάφος ανήκε σε ζεύγος αεροσκαφών που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως, πετώντας βορείως του νησιού.

 

Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκε και αναγνωρίσθηκε άμεσα, από ζεύγος ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, που βρίσκονταν στην περιοχή.

 

Τα δύο τουρκικά αεροσκάφη εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 17:28, πετώντας πάλι βορείως της Στρογγύλης.

 

Τις πρωινές ώρες και ενώ ο κ. Καμμένος βρισκόταν στο Φαρμακονήσι, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, ένα τουρκικό αεροσκάφος F-16 είχε πετάξει πάνω από το νησί, σε ύψος 15.000 ποδιών.

 

Το Σάββατο ο κ. Καμμένος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Ρόδο για την 67η επέτειο ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων.

 

Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνοδεύουν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.