Έρευνα: Μέτρα σωτηρίας από τα ατυχήματα

Μια μικρή κωμόπολη 1.900 ανθρώπων «αφανίστηκε» το 2013 από ατυχήματα μόνο στους αυτοκινητοδρόμους της Ε.Ε. Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, έως και το 60% αυτών που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις σε αυτοκινητόδρομο δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας.

 

Οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν από την Ε.Ε. να απαιτήσει την υποχρεωτική εγκατάσταση ευφυών συστημάτων υπενθύμισης ζώνης ασφαλείας (SBR) για όλες τις θέσεις επιβατών. Προτείνουν, επίσης, η Ε.Ε. να απαιτήσει την εγκατάσταση ευφυών βοηθημάτων ταχύτητας (ISA) και συστημάτων προειδοποίησης απόκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας (LDWS) στα νέα οχήματα.

 

Το ISA αποτελεί ένα σύστημα μέσα στον εγκέφαλο του οχήματος, το οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα GPS και κάμερες αναγνώρισης πινακίδων ορίων ταχύτητας για να βοηθάει τους οδηγούς να παραμένουν εντός των επιτρεπόμενων ταχυτήτων.

 

Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους συνολικά κατά 20%. Τα συστήματα προειδοποίησης απόκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας LDWS ειδοποιούν τον οδηγό όταν βγαίνει έξω από τη λωρίδα.