Αναζητούν απαντήσεις από τα «μαύρα κουτιά»

Στο λιμάνι του Πρίντεζι συνεχίζει να σιγοκαίει το «Norman Atlantic» και τα βλέμματα για τις πρώτες απαντήσεις στα ερωτήματα γύρω από τα αίτια της τραγωδίας στρέφονται στα δύο «μαύρα κουτιά» που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του πλοίου.

 

Οι ιταλικές Αρχές εκτιμούν ότι ίσως και σήμερα να έχουν στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία από τα δύο «μαύρα κουτιά» του μοιραίου πλοίου, παρότι βρίσκονταν σε χώρους που είχε επεκταθεί η πυρκαγιά, ενώ στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας βρίσκεται και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του πλοίου.

 

Ωστόσο, μέχρι στιγμής το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος δεν έχει ακόμη δεχθεί κάποιο αίτημα από την ιταλική Εισαγγελία για παροχή στοιχείων σε σχέση με τις ενέργειες που ακολουθήθηκαν για τον τρόπο διαχείρισης του ναυτικού δυστυχήματος.

 

Σύμφωνα πάντως με πηγές του Λιμενικού Σώματος, οι Ιταλοί πυροσβέστες κατάφεραν χθες να φτάσουν σε ένα από τα γκαράζ του πλοίου και έβγαλαν κάποιες φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται άμορφες μάζες από καμένα οχήματα. Ωστόσο, στην παρούσα φάση αναφέρουν ότι είναι αδύνατη η ενδελεχής έρευνα στο εσωτερικό τους, καθώς οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές, ενώ εκτιμάται πως πολύ δύσκολα θα μπορούν να αναγνωριστούν τυχόν θύματα που εγκλωβίστηκαν στα οχήματα.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Λιμενικού στο Πρίντεζι, οι λιμενικές Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, διότι οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές στο εσωτερικό του πλοίου, ενώ ακόμα και χθες υπήρχαν μικροεστίες φωτιάς που αναζωπυρώνονται με τη βοήθεια των μεγάλης εντάσεως ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.

 

Στο μεταξύ, οι Ιταλοί ενημέρωσαν τις ελληνικές Αρχές ότι προχώρησαν στη ταυτοποίηση και του τρίτου Ελληνα από τη λίστα των αγνοουμένων. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, πρόκειται για τον Γεράσιμο Καζαντζίδη, ο οποίος ανεβάζει στους 11 τον αριθμό των νεκρών στο «Norman Atlantic». Οι άλλοι δύο νεκροί Ελληνες είναι ο Νίκος Παράσχης και ο Κώστας Κουφόπουλος, ενώ το όνομα του Γιώργου Δούλη, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο των Ιταλών μεταφέρθηκε από τη λίστα των νεκρών στη λίστα των αγνοουμένων.

 

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι μέρα με την ημέρα που περνά αυξάνονται και οι πιθανότητες να μεταφερθεί τελικώς το πλοίο στο Μπάρι. Ο εισαγγελέας του Μπάρι, που χειρίζεται την υπόθεση, έχει ζητήσει από την περασμένη εβδομάδα το πλοίο να βρίσκεται στο λιμάνι της περιοχής για την αποτελεσματικότερη και πιο άμεση διερεύνηση των αιτιών.

 

Στο Πρίντεζι έχουν ήδη μεταβεί δύο Ελληνες αξιωματικοί της υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων του Λιμενικού Σώματος για την συνδρομή των ιταλικών Αρχών, ωστόσο μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας κάνουν λόγο για δυσκολία στη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία, αναφέροντας τα προβλήματα με τις λίστες των επιβατών και των αγνοουμένων.

 

Πηγή: Έθνος