Ανοικτό και το 2,5% στον εκλογικό

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με κυβερνητικούς κύκλους να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου εισόδου στη Βουλή σε 2,5%, αλλά να ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μετατροπής της πρότασης για απλή αναλογική σε ενισχυμένη, ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη ανάγνωση του εκλογικού νόμου στη Βουλή.

Η Ν.Δ. καταψήφισε, πάντως, όλες τις διατάξεις του εκλογικού νόμου, αντιπροτείνοντας τροπολογία που προβλέπει την παροχή δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς στον τόπο κατοικίας τους και την κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε τρεις μικρότερες περιφέρειες.

Οι πολιτικές ζυμώσεις για το νέο εκλογικό σύστημα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τόσο εντός όσο και εκτός της κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου συζητείται το νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση προανήγγειλε, μάλιστα, χθες νέες τροποποιήσεις με στόχο την εξασφάλιση 200 βουλευτών που θα επιτρέψουν την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Παράλληλα, συνεχίζεται όμως και η διελκυστίνδα μεταξύ της κυβέρνησης και της προέδρου τουΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά που επιχείρησε χθες να δικαιολογήσει τη μεταστροφή της στο θέμα της απλής αναλογικής, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «αναγορεύει τη Χρυσή Αυγή σε ρυθμιστικό παράγοντα της πολιτικής ζωής του τόπου».

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης στρέφονται, πλέον, κυρίως προς το ΚΚΕ, το οποίο συμφωνεί με τα άρθρα για την ψήφο των νέων 17 ετών και την κατάργηση του μπόνους, αλλά διαφωνεί με τη διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Μάλιστα, κυβερνητικοί κύκλοι άφησαν ανοικτό το θέμα της μείωσης του ορίου λέγοντας ότι «θα μπορούσε να προκύψει κάτι με το 3%».

«Το 2,5% δεν είναι έξω από το θέμα μας» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που διατύπωναν αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο να μειωθεί το «κατώφλι» εισόδου, άφησαν χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχτούν μείωση του ορίου στο 2,5%. «Κάτω από το 2,5% δεν μπορούμε για εθνικούς λόγους να το αποδεχτούμε. Το 2,5% διασφαλίζει τα εθνικά μας θέματα» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

Διερεύνηση προθέσεων

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κράτησε πάντως και χθες κλειστά τα χαρτιά του για το θέμα σε μια προσπάθεια να διερευνήσει προθέσεις. Συνεργάτες του ωστόσο ξεκαθάριζαν ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να αποδεχτεί η κυβέρνηση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη διατήρηση ενός μικρότερου μπόνους απ’ αυτό που ισχύει σήμερα.

Η Χαριλάου Τρικούπη, παρά τους υψηλούς τόνους, παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων για τον εκλογικό νόμο.

Ενδεικτικό είναι ότι στη χθεσινή ψηφοφορία επί των άρθρων ο εισηγητής Κώστας Σκανδαλίδης απέφυγε να τοποθετηθεί λέγοντας ότι επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.

Καταψήφιση από τη Ν.Δ.

Σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος κινείται η Ν.Δ., που καταψήφισε στην επιτροπή όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Κατέθεσε, όμως, τροπολογία με πρώτο υπογράφοντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς από τον τόπο της κατοικίας τους και την κατάτμηση της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας (Β’ Αθηνών) σε τρεις μικρότερες περιφέρειες.

Με τον τρόπο αυτό άσκησε πιέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει δηλώσει θετικός για αυτές τις δύο αλλαγές, αλλά σε απώτερο πολιτικό χρόνο.

Τροπολογίες κατέθεσε, όμως, και το Ποτάμι, το οποίο προτείνει να δίνεται μπόνους έως και 25 εδρών στο πρώτο κόμμα ανάλογα με το ποσοστό του. Το Ποτάμι ζητεί επίσης να δοθεί δικαίωμα ψήφου μόνο στους νέους που έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, καθώς υποστηρίζει ότι η κυβερνητική πρόταση παρέχει δικαίωμα ψήφου και στους 16άρηδες.

Πηγή: Ναυτεμπορική