«Bαθιές μεταρρυθμίσεις» στα εργασιακά ζητεί η Επίτροπος Απασχόλησης

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η ελληνική αγορά εργασίας έχει ανάγκη από «βαθιές μεταρρυθμίσεις» επισημαίνει η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Μαριάν Τίσεν, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Βελγίδα Επίτροπος αναγνωρίζει ότι «είναι δύσκολο κάποιες φορές να κάνεις μεταρρυθμίσεις και να αλλάξεις», αλλά ο στόχος, όπως αναφέρει, «είναι να διασφαλίσεις ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η αγορά εργασίας βοηθάει στην ανταγωνιστικότητα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Η κ. Τίσεν τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται πρώτα από όλα είναι η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, ώστε να σχεδιάζονται και να εφαρμίζονται καλύτερα οι πολιτικές σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν πολύ δύσκολος αυτός ο διάλογος γι’ αυτό και πιέζουμε τώρα για την αποκατάστασή του», αναφέρει.

Όπως επισημαίνει ακόμη «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στο νόμο για τις απεργίες (…) στη νομοθεσία για τον ιδιωτικό τομέα, τις συλλογικές απολύσεις που είναι πραγματικά ένα εμπόδιο στις επενδύσεις, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας».

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές απολύσεις, η Επίτροπος σημειώνει ότι «στην Ευρώπη έχουμε κανόνες, θέλουμε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται». «Έχουμε συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, έχουμε κεφάλαια που διατίθενται για τη στήριξη των απολυμένων και τον προσανατολισμό τους σε άλλη εργασία», εξηγεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν απαγορεύουμε τις συλλογικές απολύσεις, όπως γίνεται μόνο στην Ελλάδα και σε καμία άλλη χώρα, γιατί κάτι κοστίζει σε επενδύσεις».

«Κανένας επενδυτής Έλληνας ή ξένος δε θα θέλει να επενδύσει αν ξέρει ότι σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, η κρατική διοίκηση μπορεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις του επιχειρηματία. Αυτό εμποδίζει τις επενδύσεις, τις οποίες τις χρειάζεται η Ελλάδα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θέλουμε να πάμε και στο άλλο άκρο. Υπάρχουν κανόνες», συμπληρώνει.

«Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ποτέ κάτι εύκολο. Αυτό που πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε και να κάνουν και οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι είναι προς το δικό τους συμφέρον οι αλλαγές αυτές, γιατί έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», τονίζει η κ. Τίσεν για να προσθέσει: «Δεν είναι κανενός η θέση να πει οι ‘κακοί Έλληνες’ πρέπει να κάνουν αυτό. Όπως είπε ο πρόεδρος Γιούνκερ λίγες ημέρες πριν, είμαστε με το μέρος των Ελλήνων».

Η Επίτροπος Απασχόλησης σημειώνει ότι «πρέπει να υπολογιστεί και το κοινωνικό κόστος που κλήθηκε να πληρώσει η Ελλάδα», γι΄αυτό – όπως σημειώνει – η Κομισιόν για πρώτη φορά εισήγαγε την αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων των προγραμμάτων. «Ξέρουμε ότι βραχυπρόθεσμα οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιπτώσεις στον κοινωνικό τομέα, οι οποίες πρέπει να μετριαστούν. Για παράδειγμα, είπαμε ότι ναι μεν πρέπει να αλλάξει το ασφαλιστικό, αλλά τονίσαμε ότι πρέπει να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι», επισημαίνει.

Η Επίτροπος δεσμεύεται ότι η Κομισιόν θα στηρίξει την Ελλάδα με τα απαραίτητα κεφαλαία και τις πολιτικές για μεταρρυθμίσεις που θα υπηρετούν το συμφέρον των πολιτών. «Βλέπουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις δουλεύουν. Και στην Ελλάδα, από τα ποσοστά ανεργίας των νέων ή μακροχρόνιας ανεργίας καταλαβαίνει κανείς πως δουλεύουν. Αλλά και αν δει κανείς τα υπόλοιπα κράτη που ήταν σε πρόγραμμα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η πρόοδος είναι εμφανής. Αυτός είναι λόγος για τον οποίο λέμε ‘κάντε το’», καταλήγει.