Ανησυχία για τα κρούσματα της γρίπης

Ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τα περιστατικά γρίπης είναι αυτή που διανύουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

Τα κρούσματα της εποχικής γρίπης αυξάνονται τον Ιανουάριο και κορυφώνονται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο, όπως καταδεικνύει η διαχρονική παρακολούθηση της νόσου στην Ελλάδα. Ήδη μέχρι σήμερα τα θύματα του ιου της γρίπης στη χώρα μας είναι 25, ενώ δεκάδες είναι τα περιστατικά που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

 

Όπως εξηγεί στο radio1d.gr ο λοιμωξιολόγος-πνευμονολόγος της Α Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Κολλάρας, οι ομάδες υψηλού κινδύνου στις οποίες συγκαταλέγονται και οι διαβητικοί και οι παχύσαρκοι θα πρέπει να εμβολιάζονται, παρόλο που φέτος ο ιος της γρίπης είναι ελαφρά διαφοροποιημένος και δεν καλύπτεται 100% από τον εμβολιασμό

“Ο εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος προφύλαξης” λέει ο κ Κολλάρας κι επισημαίνει πως όσοι έχουν γρίπη θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους προκειμένου να μην κολλήσουν και άλλους.      

Το Τμήμα Πρόληψης Υγείας της ΠΚΜ

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση και από το Τμήμα Πρόληψης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα προληπτικά μέτρα για την εποχική γρίπη πρέπει να εντείνονται, με κορυφαίο μέτρο πρόληψης τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Παρόλο που ο εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα. Σημαντικό είναι να εφαρμόζεται το εμβόλιο στις ομάδες υψηλού κινδύνου και μάλιστα έγκαιρα, πριν την εμφάνισή της και την περίοδο έξαρσης αλλά και σε όλη τη διάρκεια του φετινού κύματος. Υπενθυμίζει ακόμα, ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε όλους, αλλά μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών διατρέχουν τα άτομα υψηλού κινδύνου όπως καρδιοπαθείς, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα, διαβητικοί, ανοσοκατασταλμένοι, ηλικιωμένοι, άτομα που φροντίζουν βρέφη και ηλικιωμένους, έγκυες κλπ”.

 

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι τα εξής:

• Επαναληπτική δόση εμβολίου στα άτομα υψηλού κινδύνου, κατόπιν συνεννοήσεως με το θεράποντα ιατρό. Σημειώνεται ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την ανάπτυξη αντισωμάτων.

 

• Η λήψη μέτρων υγιεινής όπως ο αερισμός των χώρων ιδιαίτερα όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων, όπως είναι για παράδειγμα τα σχολεία.

 

• Το συχνό πλύσιμο των χεριών.

 

• Η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος.

 

•Η αποφυγή του συγχρωτισμού γενικώς. Ο συγχρωτισμός  σε μέρη τα οποία δεν αερίζονται επαρκώς ευνοεί τη μετάδοση του ιού και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες (π.χ. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αίθουσες αναμονής  κ.λπ.).

 

• Η τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής.

 

• Παραμονή στο σπίτι των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης για να μην μεταδίδουν τον ιό (οικιοθελής απομόνωση).

 

• Αναζήτηση ιατρικής βοήθειας όταν τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι σοβαρά. Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αφορά και στα άτομα που δεν ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

 

• Η λήψη αντιιικών φαρμάκων ως προληπτική αγωγή μετά από ιατρική εντολή.

 

Στη  Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το Τμήμα της Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας εφαρμόζει, στον τομέα της πρόληψης, το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα «Υγιεινή Χεριών» στους μαθητές της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης  στο οποίο καταδεικνύεται η σημασία του πλυσίματος των χεριών στην πρόληψη από τις λοιμώξεις μεταξύ των οποίων είναι και η γρίπη.

Το Τμήμα δε της Δημόσιας Υγείας λαμβάνει μέρος στον εμβολιασμό των απόρων και ανασφαλίστων πολιτών με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες αλλά και στη διάθεση αντιγριπικών εμβολίων στους δημόσιους φορείς παροχής υγείας όπως είναι τα  Κέντρα Υγείας, τα ΚΑΠΗ κ.λπ.

 

Στελίνα Μαργαριτίδου – Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr