Ποινική δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βάρος έντεκα υπαλλήλων

Αντιμέτωποι με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), πράξη που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και συνδέεται με την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, βρίσκονται έντεκα υπάλληλοι του κεντρικού δήμου.

 

Πρόκειται για υπαλλήλους που το επίμαχο διάστημα της υπεξαίρεσης υπηρετούσαν σε οικονομικές υπηρεσίες του δήμου και κάποιοι εξ αυτών παραπέμφθηκαν σε δίκη και αθωώθηκαν για την υπόθεση.

 

Ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος, παρήγγειλε από την βοηθό του, εισαγγελέα πλημμελειοδικών Χριστίνα Καπαμά, την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των έντεκα υπαλλήλων για το συγκεκριμένο αδίκημα.

 

Η δίωξη ασκείται ύστερα από πολυετή έρευνα και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών από την επιθεωρήτρια του Υπουργείου Οικονομικών Αναστασία Τσεμπερά, που διενήργησε και την έρευνα για την υπεξαίρεση.

 

Από την άρση του τραπεζικού απορρήτου προέκυψε ότι στους λογαριασμούς τους βρέθηκε «αδικαιολόγητο» ποσό που συνολικά ξεπερνάει το 1,7 εκατ. ευρώ. Ανάλογα με την περίπτωση, σε καθέναν απ’ αυτούς βρέθηκαν ποσά από 55 έως 416 χιλιάδες ευρώ, την προέλευση των οποίων δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν.

 

Το διάστημα που ερευνήθηκε είναι αυτό μεταξύ 2000-08, περίοδος, που σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, «συμπίπτει χρονικά» με την υπεξαίρεση του δημοτικού ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20,5 ετών από το Εφετείο.

 

Θεωρείται δε «πιθανό» -κατά τις ίδιες πηγές- ότι τα παραπάνω χρήματα προέρχονται από την υπεξαίρεση του επίορκου συναδέλφου τους. Υπενθυμίζεται ότι για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση καταδικάστηκαν από το Εφετείο σε ποινές κάθειρξης 12 και 13,5 ετών, αντίστοιχα, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο γενικός γραμματέας επί δημαρχίας του Μιχάλης Λεμούσιας. Οι δύο άνδρες έχουν παραπεμφθεί και σε δίκη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.