Ανοιχτά καταστήματα: Πώς «κύλησε» η πρώτη μέρα λειτουργίας, τι ζητούν οι έμποροι

Με αισιοδοξία αντιμετωπίζουν οι έμποροι το άνοιγμα των καταστημάτων, εκτιμώντας ότι με την προσπάθεια όλων θα επουλωθούν σταδιακά οι «πληγές» της καραντίνας.

Κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας, χθες, η Ερμού ήταν γεμάτη ανθρώπους ξανά, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν βόλτες στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων όπως η Πάτρα. Την ίδια στιγμή, όπως έδειξαν τα πρώτα στοιχεία για την κίνηση στα καταστήματα, πιο «μουδιασμένοι» ήταν οι καταναλωτές σε πόλεις όπως η Λάρισα, το Ηράκλειο και στα Ιωάνινα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών δημοσιοποίησε ένα πρώτο απολογισμό για την «πρεμιέρα» λειτουργίας των καταστημάτων στην πρωτεύουσα.

Ανοιχτά καταστήματα: Αψογη λειτουργία της αγοράς, ώριμη η κοινωνία
«Με μεγάλο ενθουσιασμό οι εμπορικές επιχειρήσεις υποδέχθηκαν ξανά τους καταναλωτές, τηρώντας απόλυτα τα μέτρα Υγειονομικής Προστασίας, φροντίζοντας πάνω από όλα για την υγεία καταναλωτών και εργαζομένων.  Η άψογη λειτουργία της αγοράς σήμερα, ανέδειξε την μεγάλη ωριμότητα της Ελληνικής κοινωνίας και της αποτελεσματικής συνεργασίας όλων μας, η οποία το κρίσιμο διάστημα μας έκανε να ξεπεράσουμε με επιτυχία την υγειονομική κρίση» αναφέρει αρχικά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

«Η καταναλωτική κίνηση, όπως αναμενόταν, ήταν μουδιασμένη και οι πωλήσεις της πρώτης ημέρας είχαν σίγουρα αρνητικό πρόσημο,  επιβεβαιώνοντας την μεγάλη διστακτικότητα του κοινού.  Διατηρούμε την αισιοδοξία μας για το υπόλοιπο της εβδομάδας, αλλά  θεωρούμε σημαντικό να θυμίσουμε ότι ο εμπορικός κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, έχει ανάγκη από την άμεση εφαρμογή των μέτρων στήριξης, αφ’ ενός για την μείωση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων και αφ’ ετέρου για την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης« προσθέτει.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι «φοροελαφρύνσεις, ενοίκια και χρηματοδοτικά εργαλεία, αποτελούν τους τρεις κύριους άξονες που θα βοηθήσουν την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων και την διατήρηση των αντίστοιχων θέσεων εργασίας που τόσο έχουμε ανάγκη.»

Μάσκες και αντισηπτικά σε εμπόρους και εργαζόμενους
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επισκέφθηκαν, χθες, με το πρωινό άνοιγμα, καταστήματα λιανικής στο κέντρο της Αθήνας και μοίρασαν υφασμάτινες προστατευτικές μάσκες και ατομικές συσκευασίες αντισηπτικών στους εμπόρους και στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους, για χρήση κατά τη μετακίνηση τους από και προς τα καταστήματα.

Η προγραμματισμένη αυτή ενέργεια, εκτός από την έμπρακτη ηθική υποστήριξη του Ε.Σ.Α προς τα μέλη του και όλη την αγορά, περιλαμβάνει και την συμβολή του συλλόγου στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας εμπόρων, εργαζομένων και καταναλωτικού κοινού έναντι του κορωνοϊού, με απαραίτητη προϋπόθεση την τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους.

Η διάθεση των προϊόντων αποτελεί ευγενική χορηγία των εταιρειών:ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ, M DUE, IOANNA KOURBELA HQ.

Πηγή: iefimerida.gr