Αντιδράσεις για τη λειτουργία της κυριακάτικης αγοράς στη Β’ Δημοτική Κοινότητα

Την έντονη αντίθεση του εμπορικού κόσμου στη λειτουργία της Κυριακάτικης αγοράς επί της Νικηφόρου Ουρανού (Γιουσουρούμ), επεσήμανε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας. μαζί με άλλους επαγγελματικούς φορείς. Μάλιστα κάλεσε το δήμο να αναθεωρήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, την πρότασή του.

Ο κ. Φιλιππίδης εξέφρασε την απορία του, γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης εμμένει σ’ αυτή την πρόταση, περί ίδρυσης και λειτουργίας αυτής της αγοράς «Γιουσουρούμ», όταν είναι σε όλους γνωστό ότι μόνον αθλιότητα και παρανομία παράγουν αντίστοιχες υπαίθριες αγορές, υπονομεύοντας, παράλληλα, το υγιές εμπόριο. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΣΘ σε αυτά τα παζάρια επικρατεί «τριτοκοσμική εικόνα» και «ανεξέλεγκτες συνθήκες…», με τις Αγορανομικές, φορολογικές και άλλες παραβάσεις να αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς, αποποιείται της ευθύνης ελέγχου (αφού λόγω της σχετικής νομοθεσίας δεν έχει αρμοδιότητα), και με απόλυτα δεδομένο ότι υπάρχει αδυναμία ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες , είτε πρόκειται για αυτήν καθ’ εαυτή την έκταση της αγοράς και το ύψος των νόμιμων αδειών, είτε για τα πωλούμενα είδη και το νόμιμο της απόκτησης τους, είτε για τη νομιμότητα συναλλαγών μέσω φορολογικών παραστατικών, αλλά ακόμη και για την υγιεινή και αισθητική των χώρων, δεν μας εξηγεί με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η νομιμότητα και η εύρυθμη λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς.

Παράλληλα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης du πρέπει να αντιληφθεί τον αγώνα επιβίωσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και τις συνθήκες ασφυξίας και αθέμιτου ανταγωνισμού που βιώνει το στεγασμένο εμπόριο, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, κατά την οποία ζητείται η στήριξη της Πολιτείας».

«Δεν είμαστε αντίθετοι σε μια κοινωνία που θέλει να βγάλει το ψωμί της, αλλά είμαστε και εμείς ένας κλάδος που χτυπιέται από παντού, με δυσβάστακτες συνέπειες, επεσήμανε ο κ.Φιλιππίδης.
Στην πόλη μας υπάρχουν χιλιάδες ελεύθερα καταστήματα στα οποία μπορούν να εγκατασταθούν οι διάφοροι επαγγελματίες και με συνθήκες ισονομίας απέναντι στο στεγασμένο εμπόριο και υγιούς ανταγωνισμού να επιχειρήσουν».

Ως εκ τούτου, απαίτηση του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης είναι να κατανοήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης τις συνέπειες απέναντι στο στεγασμένο εμπόριο και στους εργαζόμενους σ’αυτό και να αναθεωρήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, την πρότασή του γω λειτουργία της υπαίθριας κυριακάτικης αγοράς (Γιουσουρούμ).

Να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση για τη λειτουργία και τον κανονισμό λειτουργίας υπαίθριας αγοράς στη Β’ Δημοτική Κοινότητα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της 17ης τακτικής συνεδρίασης του.

Η αγορά θα λειτουργεί κάθε Κυριακή επί της οδού Νικηφόρου Ουρανού μεταξύ των οδών Λήμνου και Μινωταύρου και στις οδού Αχελώου και Φρίξου.

Συνολικά θα διατεθούν 253 θέσεις σε κατόχους άδειας που θα χορηγηθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο Τμήμα Έκδοσης και Ρύθμισης Αδειών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με δημόσια κλήρωση, ενώ οι άδειες θα είναι προσωποπαγείς και αμεταβίβαστες και θα ανακαλούνται εφόσον ο λόγος για τον οποίο χορηγήθηκαν έχει εκλείψει ή στον αδειούχο έχει επιβληθεί πρόστιμο περισσότερες από τρεις φορές.

Στην αγορά επιτρέπεται να διατίθενται προς κατανάλωση αγροτικά και πτηνοτροφικά προϊόντα από εμπόρους και παραγωγούς, νωπά αλιευτικά προϊόντα, μεταποιημένα, συσκευασμένα ή τυποποιημένα προϊόντα παραδοσιακής οικοτεχνίας (μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, ζυμαρικά, βότανα κλπ), αλλαντικά (εφόσον αποτελούν προϊόντα παραδοσιακής οικοτεχνίας και τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας), ξηροί καρποί – ζαχαρώδη, είδη ένδυσης – υπόδησης, παλαιά αντικείμενα, ηλεκτρονικά είδη, ψιλικά, παιχνίδια, είδη προικός και τάπητες.

Σύμφωνα με την πρόταση, το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 08.00 έως τις 15.00.
Σημειώνεται ότι η χωρική επιλογή έγινε λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν κατοικίες, αλλά μόνο γραφεία, η περιοχή εξυπηρετείται από αστική συγκοινωνία, δε δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα στην περιοχή, ενώ υπάρχουν ελεύθεροι χώροι για στάθμευση αυτοκινήτων.