«Συνωστισμός» φαρμακείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Σαν μανιτάρια ξεφιπρώνουν τα νέα φαρμακεία στο κέντρο της θεσσαλονίκης.

 

Οι φαρμακοποιοί, αναζητώντας μεγαλύτερο τζίρο και περισσότερους πελάτες, εγκαταλείπουν τους περιφερειακούς δήμους και στρέφονται προς τους κεντρικούς δρόμους της θεσσαλονίκης, όπως είναι οι οδοί Τσιμισκή, Μητροπόλεως και Εγνατία.

«Στην οδό Τσιμισκή το 2010 υπήρχαν τρία φαρμακεία. Σήμερα λειτουργούν περισσότερα από δέκα» σημειώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου θεσσαλονίκης Κυριάκος θεοδοσιάδης.

Εξηγεί ότι οι φαρμακοποιοί ουσιαστικά «μετανάστευσαν» από τους περιφερειακούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της θεσσαλονίκης προς το κέντρο.

 

«Αυτή η εσωτερική μετακίνηση έγινε με το σκεπτικό ότι οι φαρμακοποιοί θα μπορέσουν να αποκτήσουν περισσότερους πελάτες και να αυξήσουν τα έσοδά τους. Οι εκτιμήσεις όμως και οι υπολογισμοί δεν ήταν σωστοί, με συνέπεια να έχουμε σήμερα υπερπληθώρα φαρμακείων στο κέντρο που δεν έχουν την αναμενόμενη πελατεία και τους υψηλούς τζίρους» εξηγεί ο κ. θεοδοσιάδης.

Διευκρινίζει ότι όποιο πλεονέκτημα είχε παλαιότερα ένα φαρμακείο που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης πλέον δεν υπάρχει, αφού σχεδόν ανά δέκα μέτρα λειτουργεί και ένα φαρμακείο.

Επισημαίνει ότι αρκετοί φαρμακοποιοί αντιλαμβάνονται το λάθος της επιλογής να μετακινηθούν προς το κέντρο και αναζητούν τρόπους για να το εγκαταλείψουν. Εξηγεί όμως ότι «η μετακίνηση ενός φαρμακείου δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού υπάρχουν μισθωτήρια συμβόλαια και τα έξοδα για να στηθούν τα φαρμακεία είναι αρκετά».

Την ίδια ώρα επικρατεί χάος με το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.

Οπως εξηγεί ο κ. θεοδοσιάδης, «οι περισσότεροι φαρμακοποιοί ακολουθούν το κλασικό ωράριο, δηλαδή είναι κλειστά απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης και το πρωί του Σαββάτου.
Συνολικά 48 φαρμακοποιοί δουλεύουν με διευρυμένο ωράριο και υπάρχουν και αυτοί που τους χαρακτηρίζουν “πειρατές”, καθώς ανοίγουν και κλείνουν τα φαρμακεία τους κατά βούληση».

 

Πηγή: Δημοκρατία