Απέτυχαν παταγωδώς οι φόροι σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα

Δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα οι αυξημένοι φόροι που επιβλήθηκαν σε καύσιμα, οινοπνευματώδη και τσιγάρα. Αυτό – αναμένεται να – ισχυριστεί η κυβέρνηση στην τρόικα, διεκδικώντας φορολοελαφρύνσεις.

 

Κι αυτό γιατί μπορεί το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού να ανήλθε σε 23.615 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 241 εκατ. ευρώ ή 1% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου ΜΠΔΣ 2015 – 2018 και τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού να ανήλθαν σε 20.646 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 65 εκατ. ευρώ ή 0,3% υψηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, ωστόσο υπήρχαν σημαντικές υστερήσεις σε τομείς που άπτονται της καταναλωτικής ζήτησης και υπερφορολογούνται.

 

Έτσι, αν και το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 19.021 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 98 εκατ. ευρώ ή 0,5% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, τα έσοδα από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών και ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατέγραψαν υστέρηση 129 εκατ. ευρώ ή 12,8% και 230 εκατ. ευρώ ή 11,7% αντίστοιχα το πρώτο εξάμηνο του 2014. Επίσης οι λοιποί ΕΦΚ υστέρησαν κατά 45 εκατ. ευρώ ή 3,6%, παρά την εκτίναξή τους τα τελευταία χρόνια σε δυσθεώρητα ύψη.

 

Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της υπερφορολόγησης αρκεί να αναφέρουμε ότι τα χρόνια του μνημονίου ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 19% στο 23%, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε άλμα 450% -και συγκεκριμένα, από τα 60 ευρώ τα χίλια λίτρα η τιμή διαμορφώθηκε στα 330 ευρώ τα χίλια λίτρα- και ο ΕΦΚΟΠ (ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη) τη διετία 2009-2010 αυξήθηκε 125%.

 

Έτσι, συνακόλουθα, πέρυσι, το 2013 οι απώλειες από τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ καυσίμων ανήλθαν κοντά στα 700 εκατ. ευρώ. Στο μέτωπο του φόρου στα ποτά τη διετία 2009-2010 ο εδικός αυτός φόρος αυξήθηκε 125%, σε μια χώρα που βασίζεται στον τουρισμό και την κατανάλωση. Αυτή η πολιτική οδήγησε σε απώλειες εσόδων αλλά και σε συρρίκνωση του κλάδου.

 

Η υπερφορολόγηση στα οινοπνευματώδη ποτά έχει επιφέρει, επίσης, διόγκωση του λαθρεμπορίου. Όπως προκύπτει από μελέτη του Νοεμβρίου του 2013 του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο με διαφορά συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ), ανάμεσα στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία), με αποτέλεσμα να ευνοείται το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο γενικότερα.

 

Η κλαδική μελέτη αυτή του ΙΟΒΕ για τα αλκοολούχα ποτά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δύνανται να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με 132,6 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας, προσφέροντας χρηματοδοτική ανάσα.

 

Ίδια εικόνα και στα τσιγάρα. Αποτελέσματα της έρευνας της KPMG δείχνουν ότι η κατανάλωση παράνομων και παραποιημέων τσιγάρων στην Ελλάδα αυξήθηκε εντυπωσιακά το 2013, χρονιά που άλλαξε η φορολογία των τσιγάρων, αγγίζοντας πλέον το 17,8% της αγοράς, και αυτό σημαίνει ότι ένα στα έξι τσιγάρα είναι λαθραίο.

Αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι απώλειες φορολογικών εσόδων για το κράτος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα καταναλώνονται 3,9 δισ. παράνομα τσιγάρα, κατατάσσοντας τη χώρα 6η στην κατανάλωση παράνομων και παραποιημένων τσιγάρων.

 

Κι αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα της παταγώδους αποτυχίας των φορολογικών πολιτικών που ακολουθεί η χώρα καθ’ εντολή της τρόικας. Είναι πλέον κάτι παραπάνω από σαφές ότι ο λογαριασμός που έχουν στείλει σε χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενους δε βγαίνει, καθώς λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr