Από 15 Ιουνίου e-κατάθεση μηχανογραφικών

Από τις 15 Ιουνίου θα μπορούν οι υποψήφιοι να καταθέτουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους για την εισαγωγή τους στις σχολές προτίμησής τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το δελτίο έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου www.minedu.gov.gr στην επιλογή «Εξετάσεις» ώστε να το μελετήσουν και να το εκτυπώσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Οπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, στις 15 Ιουνίου, μερικές μέρες μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων, που ρίχνουν αυλαία στις 10 Ιουνίου, οι μαθητές θα μπορούν να απευθυνθούν στο λύκειο που ανήκουν και να λάβουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους.

Φέτος για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις σχολές και το νέο τμήμα Ψηφιακών Μέσων Επικοινωνίας ΤΕ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που θα λειτουργήσει από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
Πέρσι, η υποβολή των μηχανογραφικών είχε ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου, ενώ και φέτος είχε διαρρεύσει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει τέλος του μήνα. Το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω οδηγίες προς τους υποψηφίους σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού μέσα στο επόμενο διάστημα.

 

 

Τι ισχύει για το 10%

Οι ίδιες ημερομηνίες ισχύουν και για όσους υπάγονται στην κατηγορία του 10%, οι οποίοι έχουν δυνατότητα ένταξης σε σχολή ή σε τμήμα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ χωρίς νέα εξέταση. Κατ’ εξαίρεση για φέτος δικαίωμα σε αυτή τη διαδικασία έχουν εκτός από τους υποψηφίους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις το 2013 και οι υποψήφιοι του 2012. Με βάση τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες στη Βουλή, ο αριθμός των θέσεων που ορίζονται γι’ αυτό το σύστημα θα διατεθεί κατά 60% στους υποψηφίους του 2013 και κατά 40% στους υποψηφίους του 2012. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και όσοι ενδιαφέρονται για τις στρατιωτικές σχολές. Οσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10% συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή το δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

 

Πρεμιέρα

Την ερχόμενη Τετάρτη 28 Μαίου, οι Πανελλαδικές «ανοίγουν» με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και κλείνουν στις 10 Ιουνίου με Φυσική και Ιστορία, μαθήματα βαρύτητας. Από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων. Υπενθυμίζεται ότι οι επαναληπτικές εξετάσεις θα διεξαχθούν το διάστημα 19-26 Ιουνίου. Φέτος για τις 70.305 θέσεις εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο θα παλέψουν περίπου 100.000 υποψήφιοι.

Σχετικά με τις μετεγγραφές, που ενδιαφέρουν αρκετές οικογένειες που λόγω τπς οικονομικής κρίσης αδυνατούν να καλύψουν το κόστος σπουδών σε άλλη πόλη από τον τόπο διαμονής τους, το υπουργείο υπενθύμισε ότι από φέτος καταργούνται οι ειδικές κατηγορίες που ίσχυαν μέχρι πρότινος.

Οι υποψήφιοι που υπάγονται στις κατηγορίες των πολύτεκνων, τρίτεκνων και κοινωνικών κριτηρίων θα πρέπει να περιμένουν την έκδοση αποτελεσμάτων και στη συνέχεια να κάνουν αίτηση για μεταφορά θέσης στο τμήμα υποδοχής τους.

 

Οδηγίες προς υποψηφίους

 

ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ακριβώς το εξεταστικό κέντρο στο οποίο εξετάζονται και να γνωρίζουν την ακριβή διεύθυνση, ώστε να είναι έγκαιρα παρόντες, για να μη χάσουν την εξέτασή τους.

ΝΑ ΕΧΟΥΝ οπωσδήποτε μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου που έχουν πάρει από τα λύκεια τους.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ εξέτασης να ακολουθούν τις οδηγίες των εκπαιδευτικών, για να μη διαταράσσεται η εξεταστική διαδικασία.

 

Την Τετάρτη 28 Μαΐου οι Πανελλαδικές «ανοίγουν» με Νεοελληνική Γλώσσα και κλείνουν στις 10 Ιουνίου με Φυσική και Ιστορία, μαθήματα βαρύτητας.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος