Από τη μία μεγαλύτερο τραπεζικό «μαξιλάρι» κι από την άλλη κυνήγι στους δανειολήπτες του ΟΕΚ

Μετά τα στρες τεστ, έρχεται το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ζητά από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου να διατηρούν από το 2019 ένα «μαξιλάρι» ομολόγων, το οποίο θα χρησιμοποιούν σε περίπτωση κατάρρευσης, για να αποφεύγονται οι διασώσεις τους από τα κράτη! Δηλαδή, στην ουσία να στερήσουν ρευστό από την αγορά, να συσσωρεύουν περισσότερο χρήμα στα θησαυροφυλάκια τους, να κυνηγούν ανελέητα τους δανειολήπτες, έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερη «ασφάλεια».

 

Αλλά, τι «ασφάλεια» έχουν οι δανειολήπτες; Την ίδια ώρα, ο ΟΑΕΔ με επιστολές του προς τους δανειολήπτες που είχαν πάρει δάνειο από τον πρώην ΟΕΚ ζητά την αποπληρωμή των οφειλομένων. Πρόκειται για μια πρώτη προειδοποίηση, καθώς αναφέρεται ότι όσοι δανειολήπτες είναι «ασυνεπείς» πρέπει να τακτοποιήσουν την οφειλή τους, χωρίς πάντως να σημειώνεται το ύψος αυτής ανά περίπτωση. Υπολογίζεται ότι, από τα περίπου 90.000 δάνεια που έχουν συναφθεί με τον πρώην ΟΕΚ, τα 65.000 από αυτά δεν αποπληρώνονται κανονικά.

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την πλευρά του ΟΑΕΔ, οι επιστολές εστάλησαν για να κινητοποιήσουν εκείνους τους «ασυνεπείς» οφειλέτες που έχουν λάβει δάνειο μόνο από τον ΟΕΚ και όχι από κάποιο πιστωτικό ίδρυμα. Οι περιπτώσεις αυτές, που είναι και οι λιγότερες, δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση η οποία ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες, καθώς προϋπόθεση υπαγωγής είναι να υπάρχει δάνειο από κάποια τράπεζα που χορηγήθηκε με προνομιακό επιτόκιο, για να γίνει επιμήκυνσή του και να μειωθεί η μηνιαία δόση. Ο πρώην ΟΕΚ βοηθούσε με τρεις διαφορετικούς τρόπους τους εργαζόμενους να αποκτήσουν σπίτι: με επιδότηση επιτοκίου, με επιδότηση κεφαλαίου και με δίγραμμη επιταγή από το υπουργείο Οικονομικών. Όμως, όλοι οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί για την διευκόλυνση των δανειοληπτών, όπως π.χ. ο «νόμος Κατσέλη», αφορά οφειλή προς χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν αρκετοί από τους δανειολήπτες του ΟΕΚ.

 

Πάντως, η νέα πρόταση για τις τράπεζες, δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των stress tests, που κατέθεσε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) προκάλεσε αντιδράσεις. Ζητά από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου να διατηρούν από το 2019 ένα «μαξιλάρι» ομολόγων, το οποίο θα χρησιμοποιούν σε περίπτωση κατάρρευσης, για να αποφεύγονται οι διασώσεις τους από τα κράτη.

 

Οι περισσότερες από τις τράπεζες θα χρειαστεί να αυξήσουν τις εκδόσεις ομολόγων τους για να συμμορφωθούν με τον κανόνα. Το συμβούλιο -στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι των εποπτικών Αρχών από την ομάδα των 20 πιο αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών- αναφέρει ότι οι διεθνείς τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η HSBC, πρέπει να έχουν ένα μαξιλάρι ομολόγων ή μετοχών που θα αντιστοιχεί στο 16°/ο έως το 20°/ο του σταθμισμένου με τον κίνδυνο ενεργητικού τους.

 

Τα ομόλογα θα μετατρέπονται σε μετοχικό κεφάλαιο, ώστε να διασώζεται «από μέσα» μια τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα. Η πρόταση αυτή αναμένεται να επικυρωθεί από τους ηγέτες του G20 στη σύνοδο τους στην τις τράπεζες Αυστραλία εντός της εβδομάδας. Ο νέος κανόνας θα εφαρμοστεί σε 30 τράπεζες, τις οποίες το FSB θεωρεί ότι είναι διεθνώς «συστημικά σημαντικές». Ο πρόεδρος του συμβουλίου και διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε ότι το σχέδιο για το αποθεματικό των τραπεζών θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος. «Από τη στιγμή της εφαρμογής τους, οι συμφωνίες αυτές θα έχουν σημαντικό ρόλο στο να καταστήσουν δυνατή την εκκαθάριση διεθνώς συστημικών τραπεζών, χωρίς την προσφυγή τους σε δημόσια επιδότηση και χωρίς αποδιάρθρωση του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος» αναφέρει ο κ. Κάρνεϊ σε ανακοίνωσή του. Η πρόταση δημοσιοποιείται την ώρα που μέλος της Bundesbank ζήτησε το κλείσιμο των τραπεζών που απέτυχαν στα stress tests της ΕΚΤ.