Τα κόμματα αδυνατούν να δώσουν λύση στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η πρόθεση των κομμάτων να δώσουν λύση στο πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Οι μόνοι που χαμογελούν είναι οι τραπεζίτες και όχι οι δανειολήπτες.

 

Τα κόμματα έχοντας φροντίσει να καλύψουν τα δικά τους «θαλασσοδάνεια» τα οποία έπαιρναν ανεξέλεγκτα από τις κρατικές τράπεζες, επιχειρούν να ασχοληθούν και με τα «κόκκινα» δάνεια των πολιτών, αλλά εξυπηρετώντας κυρίως τα συμφέροντα των τραπεζιτών.  

 

Άλλωστε, η «ομολογία» του πρώην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Σπύρου Μουζακίτη προκάλεσε εντύπωση και αποκάλυψε τη «δημοκρατικότητα» των ελληνικών κομμάτων και τη στάση τους απέναντι στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. «Η δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων τακτοποιήθηκε με μια νομοθετική διάταξη, μια τροπολογία που έλεγε ότι δεν έχει ευθύνη κανένας και δεν υπάρχει πρόβλημα. Με το που ανοίξαμε τον Δεκέμβριο του 2011 τη δικογραφία των δανείων των κομμάτων μάς απεστάλη το σχέδιο κατάργησης μας», είπε χαρακτηριστικά. Ο επίτιμος αντεισαγγελέας Εφετών σήμερα περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο μετά το «άνοιγμα» της υπόθεσης των δανείων των κομμάτων επιχειρήθηκε η κατάργηση του ίδιου και του κ Πεπόνη με νομοθετική ρύθμιση, η θέση τους σε πολύμηνη πειθαρχική ομηρία και ουσιαστικά η υπηρεσιακή απαξίωση τους.

 

«Μία από τις δικογραφίες που ενόχλησε ειδικότερα ήταν αυτή σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων, μια και είχαν χορηγηθεί χρήματα από τις τράπεζες στα κόμματα χωρίς εμπράγματες ασφάλειες. Με το που ανοίξαμε αυτή τη δικογραφία μάς απεστάλη τον Δεκέμβριο του 2011 το σχέδιο κατάργησής μας. Εν συνεχεία, κάνοντας εφαρμογή σχετικής διατάξεως του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δηλώσαμε αποχή από τα καθήκοντά μας. Δεν παραιτηθήκαμε. Είπαμε ότι το σχέδιο αυτό για εμάς δηλώνει ότι «δεν μας εγκρίνετε, δεν μας έχετε εμπιστοσύνη, εκφράζετε κατά του προσώπου μας κάποιες απαράδεκτες υπόνοιες και ως εκ τούτου απέχουμε από τα καθήκοντά μας έως ότου το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο λάβει θέση». Είπαμε ότι εμείς θέλαμε να λειτουργήσουμε και να μας αφήσουν ήσυχους. Δεν μπορεί να κάνουμε προκαταρκτικές εξετάσεις και να μας ζητούν να πούμε τη γνώμη μας επί της καταργήσεώς μας. Περιμένοντας το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να αποφασίσει, η πολιτική εξουσία μας κατηγόρησε ότι προσβάλαμε το κύρος της Δικαιοσύνης, ενώ εν μέρει με τη σιωπή της συνηγορούσε στην άποψη αυτή και η δικαστική εξουσία», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

 

Με αυτό τον τρόπο, τα ίδια τα κόμματα επιχείρησαν και τελικά κατάφεραν να σταματήσουν τον έλεγχο για την χορήγηση των «θαλασσοδάνειων» που πήραν από τις κρατικές τράπεζες που τα ίδια διόριζαν τις διοικήσεις τους. Ακολούθησε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία απαλλάχθηκαν από ενδεχόμενες διώξεις τα μέλη των διοικήσεων των τραπεζών που έδωσαν τα δάνεια.

 

Και ενώ τα κόμματα έχουν «τακτοποιήσει» τα δικά τους δάνεια, ο Όλι Ρεν απάντησε σε ερώτηση ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι στο Μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχτεί ως δικαίωμα των δανειστών μας να παρέμβουν στην αναθεώρηση του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.  Όπως είπε οι ρυθμίσεις χρεών δανείων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ, εκτός της Ελλάδας, επειδή, στο Μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε αυτό το δικαίωμα στους δανειστές.

 

Ο Όλι Ρεν παρενέβη στη «διαμάχη» με την Τρόικα ξεκαθαρίζοντας ότι, ναι μεν οι διαδικασίες διακανονισμού δανειακών χρεών στην Ένωση «παραμένουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών», αλλά η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Μνημονίου, έχει δεχτεί να παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα, αφού ψήφισε ότι «μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2013 θα αναθεωρήσουμε…το υπάρχον πλαίσιο διευκόλυνσης της διευθέτησης με υπερχρεωμένα νοικοκυριά», και μάλιστα στην κατεύθυνση της διατήρησης της «τραπεζικής φερεγγυότητας και πιστωτικής πειθαρχίας», της αποφυγής «χρήσης δημοσιονομικών πόρων για την προστασία των δανειοληπτών», ενώ οποιεσδήποτε ευνοϊκές ρυθμίσεις θα περιορίζονται στα νοικοκυριά που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο  ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής στην ερώτησή του έθεσε το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα βάρη των δανείων τους, λόγω της «ραγδαίας πτώσης των εισοδημάτων και της κατακόρυφης πτώσης των τιμών των ακινήτων» και ζητούσε από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει για «τη διαχρονική εξέλιξη των επισφαλών στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες», καθώς επίσης να ληφθούν μέτρα «προκειμένου να διευρυνθεί η όποια προστασία προσφέρεται στους Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα δανειακά βάρη, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης».

 

Στην απάντησή του ο Ρέν αναφέρει συγκεκριμένα ότι «οι διαδικασίες διακανονισμού χρεών αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο και παραμένουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών. Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών», και δηλώνει ταυτόχρονα ότι στο Μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχτεί ως δικαίωμα των δανειστών μας να παρέμβουν στην αναθεώρηση του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τονίζει ότι «Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2013, οι αρχές θα αναθεωρήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο αφερεγγυότητας, με την τεχνική υποστήριξη διεθνών εμπειρογνωμόνων (συμπεριλαμβανομένης της ΕΚ). Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος 3869/2010 – σ.σ. Νόμος Κατσέλη) και ενδεχομένως θέσπιση νέων μέτρων για την προστασία των νοικοκυριών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση».

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr