Από το 2016 αρχίζουν οι μαζικές κατασχέσεις κατοικιών δανειοληπτών και συγγενών τους;

Με την ανοχή μιας κυβέρνησης που φαντάζει τόσο αδύναμη απέναντι στους κερδοσκόπους που κρύβονται πίσω από τους θεσμούς (πρώην τρόικα) και τα μπρος-πίσω στην οικονομική πολιτική, οι τραπεζίτες έχουν όλο τον χρόνο για να κλείσουν deals με εταιρίες με τη χειρότερη φήμη στην αγορά ακινήτων που γνωρίζουν πολύ καλά πώς να πετάνε νόμιμους ιδιοκτήτες και δανειολήπτες από τα σπίτια τους στην Ισπανία για να κάνουν το ίδιο και στην Ελλάδα. 

 

Τα χειρότερα έρχονται από το επόμενο έτος και οφείλουμε ως δανειολήπτες να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και να προλάβουμε την επιδημία που μας ετοιμάζουν οι τραπεζίτες και τα αρπακτικά της αγοράς με την υπαγωγή μας καταρχήν στον νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προτού η κυβέρνηση εφαρμόσει κατ’ εντολή της τρόικας υποκατάστατα, δήθεν λύσεις για τα ανεξόφλητα υπερτοκογλυφικά δάνεια, που ουσιαστικά θα μετατρέπουν μέχρι το θάνατό του τον δανειολήπτη και τους συγγενείς του -ακόμη και αν δεν χρωστούν στις τράπεζες- σε ομήρους ενός δανείου που ποτέ δεν εξοφλείται όσα κι αν πληρώσουν με αποτέλεσμα η ακίνητη περιουσία τους να βρίσκεται ουσιαστικά σε κίνδυνο από τους τραπεζίτες και τους συνεταίρους τους που λυμαίνονται την αγορά ακινήτων. 

 

Η βραδύτητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την παρανομία των τραπεζιτών -προφανώς και αδυναμία δεδομένου ότι η τραπεζοκρατία και γενικά ο τραπεζικός τομέας αποτελούν πλέον τσιφλίκι των κερδοσκόπων που κρύβονται πίσω από την τρόικα- έδωσε αρκετό χρόνο στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας και στους τραπεζίτες να κλείσουν ή να επεκτείνουν συμφωνίες με τα αρπακτικά της αγοράς για να πλιατσικολογήσουν τις περιουσίες των δανειοληπτών που δεν έχουν να πληρώσουν άλλο τα τοκογλυφικά τραπεζικά δάνεια αλλά και τις περιουσίες των συγγενών τους, μέσω της διαβόητης αξίωσης των τραπεζιτών να κατασχέτονται ευκολότερα οι περιουσίες τρίτων αλλά και να δεσμεύονται οι λογαριασμοί τους στο όνομα δήθεν της πάταξης των μπαταχτσήδων. 

 

Στην κατεύθυνση αυτή, οι πέντε συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα που ουσιαστικά δεν είναι ελληνικών συμφερόντων παρά μόνο εδρεύουν στη χώρα και ήδη το κεφάλαιό τους έχει αφελληνιστεί, καθώς καταλήγει είτε στην τρόικα και από εκεί μέσω της ΕΚΤ στα ταμεία άλλων χωρών με πρώτη-πρώτη τη Γερμανία, επεκτείνουν τη συνεργασία τους με εταιρίες που είναι χειρότερες κι από τις παράνομες εισπρακτικές εταιρίες των μπράβων και των δικηγόρων που συνδέονται με τον υπόκοσμο και τη μαφία.

 

H Alpha Bank που υποτίθεται ότι είναι η «εναλλακτική» τράπεζα απέναντι στην υπερτροφική πλην κούφια πλέον Πειραιώς και στην Εθνική δημιούργησε θυγατρική με την Aktua, την εταιρία που πετάει έξω από τα σπίτια τους τους Ισπανούς δανειολήπτες. Η Aktua ανήκει στην Santander, της οποίας η μέλλουσα διοικήτρια, Αννα Πατρίτσια Μποτίν, θα είναι η τρίτη κατα σειρά διοικήτρια της τράπεζας από την ίδια οικογένεια και θεωρείται η ισχυρότερη γυναίκα στο City του Λονδίνου που αποτελεί τρόπον τινά την αποικία των golden boys and girls (έδρα τραπεζών και μεγάλων εταιριών κάθε είδους νομίμου και όχι και τόσο νομίμου) στη βρετανική πρωτεύουσα.  

 

Η Aktua Hellas έρχεται στο προσκήνιο ως δυνάστης των δανειοληπτών ή καλύτερα των περιουσιών τους όσο και των περιουσιών των συγγενών τους. Θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την εξέλιξη διότι ειναι προφανές ότι η εν λόγω εταιρία ήδη έχει αναλάβει να διαχειρίζεται τα «κόκκινα» δάνεια της Alpha στην Ελλάδα και να κατασχέσει και να βγάλει στο σφυρί τις κατοικίες των δανειοληπτών. 

 

Η Πειραιώς, η Εθνική και η Eurobank έχουν ήδη δημιουργήσει εταιρίες ειδικού σκοπού, στις οποίες τιτλοποιούν στεγαστικά δάνεια, όπως π.χ. το Themeleion IV, μέσω των οποίων οι κατασχέσεις κατοικιών γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες και φυσικά παράνομα και χωρίς όμως να επεμβαίνει υπέρ των δανειοληπτών η επίσημη Πολιτεία ή η Δικαιοσύνη. 

 

Στις κινήσεις των τραπεζιτών να απλώσουν την σκοτεινή αγκαλιά τους πάνω από τα σπίτια των Ελλήνων δανειοληπτών συμπεριλαμβάνεται  -και ίσως είναι η σημαντικότερη κίνηση- ο φορέας που θα αναλάβει να φορτώσει τα «κόκκινα» δάνεια στην πλάτη του ελληνικού λαού από τους τραπεζίτες. Αρχικά, η κυβέρνηση υποσχόταν ενδιάμεσο δημόσιο φορέα που υποτίθεται ότι θα ανακουφίζει τους δανειολήπτες που αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν, αλλά ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως ο μεγάλος τραμπούκος των δανειοληπτών, καθώς οι οφειλές προς τις τράπεζες γίνονται ξαφνικά δημόσια χρέη και οι δανειολήπτες που δεν πληρώνουν απλά φυλακίζονται και οι περιουσίες τους κατάσχέτονται, όπως ακριβώς συμβαίνει με χρέη π.χ. προς ασφαλιστικούς οργανισμούς ή στην εφορία. 

 

Οι συμφωνίες των τραπεζών με τα αρπακτικά της αγοράς ακινήτων ώστε να παραμείνει δικό τους τσιφλίκι τα «κόκκινα» δάνεια ήταν ο λόγος που η ΕΚΤ μέσω του κομιστή της και διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, αξίωσε τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από εταιρίες ειδικού σκοπού που καθιστά ουσιαστικά καθιστά πιο σφιχτή τη θηλιά που έχουν ζώσει οι τραπεζίτες στο λαιμό των δανειοληπτών. 

 

Τραπεζίτες και λοιποί κερδοσκόποι περιμένουν ήδη από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει πλήρως το αίτημά τους να επαναληφθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αλλά και να ειναι ευκολότερη η κατάσχεση καταθέσεων και περιουσιών συγγενών των δανειοληπτών από το 2016 και προς το παρόν 

 

Με την ενεργότερη ανάμειξη πλέον εταιριών «ειδικού σκοπού» τύπου Aktua θα πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για επεισοδιακές κατασχέσεις όπως αυτές που συναντήσαμε στην Ισπανία. Ηδη, επεισοδιακές κατασχέσεις έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, όχι όμως στον ίδιο βαθμό όπως στην Ισπανία. 

 

Η αλληλεγγύη μεταξύ των δανειοληπτών και γενικά των πολιτών απέναντι στους κερδοσκόπους παραμένουν μαζί με τον νόμο 3869/2010 η μόνη ασπίδα μας απέναντι στους τοκογλύφους και τα επίδοξα αρπακτικά των περιουσιών μας. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr