Απόσυρση του πολυνομοσχεδίου Παιδείας ζητούν οι πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ

Απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και διαβούλευση για τις αλλαγές που προωθεί το υπ. Παιδείας στη Ανώτατη Εκπαίδευση ζητούν πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ.

 

Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας “για την Οργάνωση και τη Λειτουργία του Εκπαιδευτικού Συστήματος”, προκειμένου να γίνει δημόσια διαβούλευση (1-2 μηνών) για τις αλλαγές, που προωθεί, ζητούν τα μέλη της “Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΑΠΘ”, της ομάδας με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Οι πανεπιστημιακοί, που έχουν ξεκινήσει προσπάθεια συλλογής υπογραφών μέσω του Διαδικτύου (petition) για την απόσυρση του νομοσχεδίου, αντιδρούν σε μία σειρά προωθούμενων ρυθμίσεων, όπως η κατάργηση των Συμβουλίων, η παύση της θητείας των νυν πρυτάνεων, η αυξημένη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές και λειτουργίες των διοικητικών οργάνων, η κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές και η επιστροφή των “αιωνίων” φοιτητών.

 

Το προωθούμενο νομοσχέδιο “αποτελεί μία προσπάθεια ολικής επαναφοράς στην πραγματικότητα του 1980 και είναι το αποτέλεσμα ιδεοληψιών και εμμονών σε παλαιότερες πρακτικές, οι οποίες είχαν οδηγήσει σε θεσμική υποβάθμιση τα Πανεπιστήμια” ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου της “Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΑΠΘ” ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φειδάς.

 

“Μείζον ζήτημα συνιστά η κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος, που εκλέχθηκαν με μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία από όλα τα μέλη ΔΕΠ, όλων των Πανεπιστημίων της χώρας και έχουν μία δημοκρατική νομιμοποίηση, που είναι αναμφισβήτητη” σημείωσε, από την πλευρά της, η καθηγήτρια του Τμήματος ΠΤΔΕ του ΑΠΘ Νέτα Αποστολίδου, προσθέτοντας ότι “πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε ένα εκλεγμένο όργανο, με εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες, για τον συνολικό προγραμματισμό και την οικονομική διαχείριση των πανεπιστημίων”.

 

Αναφερόμενος σε προωθούμενες αλλαγές για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Γρηγόρης Πασχαλίδης τόνισε ότι “επανερχόμαστε σε μία εντελώς ασαφή και γενικόλογη διατύπωση του ασύλου, που αφήνει εκ νέου το πανεπιστήμιο ανοχύρωτο”.

 

Για δυσανάλογα υψηλό ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών στις λειτουργίες των διοικητικών οργάνων των Πανεπιστημίων έκανε λόγο ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, εκτιμώντας ότι “θα αναβιώσει τις φοιτητικές παρατάξεις, τις παρατάξεις όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, και θα έχουμε παρατάξεις κομματικές, που θα αρχίσουν ένα παιχνίδι εντυπώσεων εξουσίας και συνδιαλλαγής κάτω από το τραπέζι”.