Απόβαση Ελλήνων κομάντος στη Λιβύη για την απομάκρυνση των πολιτών – Κλείνει προσωρινά η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις πρώτες πρωινές ώρες, η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από το λιμάνι της Τρίπολης στη Λιβύη.

 

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» με την υποστήριξη οργανικού ελικοπτέρου και κατάλληλα εξοπλισμένης ομάδας της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

 

Τα… βατράχια αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Τρίπολης, ασφάλισαν την περιοχή και ξεκίνησαν την απομάκρυνση των πολιτών, σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά χρονικά επιχείρηση.

 

Με φουσκωτά και λέμβους οι πολίτες επιβιβάστηκαν στην φρεγάτα 186 συνολικά πολίτες εκ των οποίων 77 είναι από Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής Πρεσβείας), 12 από Κύπρο, 78 από Κίνα, 10 από Ηνωμένο Βασίλειο, 7 από Βέλγιο, 1 από Ρωσία και 1 από Αλβανία.
 

Η φρεγάτα κινείται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμένεται να καταπλεύσει το πρωί του Σαββάτου 2 Αυγούστου.

 

Εν τω μεταξύ, αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στη Τρίπολη της Λιβύης, λόγω της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή.

 

Νωρίτερα οι Βρυξέλλες είχαν ανακοινώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την προσωρινή μετακίνηση στην Τυνησία του προσωπικού της αντιπροσωπείας της στην Τρίπολη.

 

«Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στην Τρίπολη, η ΕΕ αποφάσισε να απομακρύνει το διεθνές της προσωπικό και την αντιπροσωπεία της και να τους εγκαταστήσει προσωρινά στην Τυνησία», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

 

«Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη γραμμή που υιοθέτησε η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ, ο ΟΗΕ και άλλες χώρες που διαθέτουν διπλωματική αντιπροσωπεία στην Τρίπολη, όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία», υπογράμμισε ο Μαν.

 

Μετά το «Σαλαμίς» έφυγε για τη Λιβύη και δεύτερο πλοίο του Στόλου. Πρόκειται για τη φρεγάτα «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και όπως είναι φανερό η επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού παίρνει άλλες διαστάσεις.

 

Η απόφαση για απομάκρυνση των Ελλήνων από τη Λιβύη ελήφθη λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα ενώ παρόμοιες αποφάσεις ελήφθησαν και από την Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα, τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες.

 

Στη χώρα μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ, στο επίκεντρο της σύρραξης βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πρωτεύουσα Τρίπολη, καθώς, ισλαμιστικές ομάδες μάχονται για τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης.

 

Τις τελευταίες ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άτομα, ενώ, αυτή τη στιγμή, έχει κηρυχθεί μερική εκεχειρία για να τεθεί υπό έλεγχο τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται πολύ κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας, στην Τρίπολη.