ΜΗ17: Εμπειρογνώμονες για πρώτη φορά στο σημείο συντριβής του Boeing

Οι εμπειρογνώμονες από την Αυστραλία και την Ολλανδία, αλλά και Ρώσοι ειδικοί κατάφεραν για πρώτη φορά, μετά από αρκετές απόπειρες, να φτάσουν στον τόπο συντριβής του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών, στην ανατολική Ουκρανία.

Oι συγκρούσεις που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία ανάγκασαν τους ξένους εμπειρογνώμονες να εγκαταλείψουν αρκετές φορές τα σχέδιά τους να μεταβούν στο σημείο όπου καταρρίφθηκε το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών, προκειμένου να διεξάγουν έρευνες

Οι έρευνες των ειδικών θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό σορών που παραμένουν στο σημείο της συντριβής, αλλά και στα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.

Προκειμένου να καταστεί ασφαλής η μετάβασή τους στην περιοχή, ο ουκρανικός στρατός έχει ανακοινώσει 24ωρη κατάπαυση του πυρός, ικανοποιώντας έτσι και το αίτημα του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

«Ρώσοι εμπειρογνώμονες σκοπεύουν να συναντηθούν με τον επικεφαλής της Επιτροπής… και να παραδώσουν όλο το υλικό το οποίο ο πρόεδρος της Επιτροπής είχε ζητήσει» αναφέρεται στην ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Λίγο μετά την άφιξή τους ακούστηκαν κοντά στο σημείο της συντριβής ισχυρές εκρήξεις, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μια στήλη καπνού ήταν ορατή στην περιοχή, λιγότερο από δέκα χιλιόμετρα από το σημείο που βρίσκονται τα συντρίμμια του Boeing 777 το οποίο μετέφερε 298 ανθρώπους και κατερρίφθη στις 17 Ιουλίου.

Παρότι οι περισσότερες σοροί έχουν περισυλλεγεί από τον τόπο της συντριβής, κάποιες παραμένουν εκεί μαζί με τα προσωπικά είδη πολλών από τα θύματα.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι έως και 80 σοροί ενδεχομένως να βρίσκονται στο σημείο της τραγωδίας, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες ότι η Μόσχα «υπονομεύει ενεργά» τις έρευνες.

«Είχαμε την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από την ουκρανική κυβέρνηση, αλλά οι μάχες μαίνονται στην περιοχή και δεν υπάρχει εκεχειρία» δήλωσε στο δίκτυο ABC η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ.