ΑΠΘ: Εμπλοκή στην εκλογή πρύτανη λόγω ΣτΕ

Διοικητική αναστάτωση, αγνώστων διαστάσεων, ενδέχεται να προκληθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εξαιτίας της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αίτησης ακύρωσης, την οποία είχε καταθέσει τον περασμένο Μάιο ο Ανδρέας Γιαννακουδάκης κατά του κύρους της απόφασης του Συμβουλίου του Ιδρύματος (ΣΙ), με την οποία επελέγησαν οι τρεις υποψήφιοι πρυτάνεις.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας “Μακεδονία”, οι οποίες λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν, το ΣτΕ αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα την απόφασή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΣτΕ έχει κάνει δεκτή την αίτηση του κ. Γιαννακουδάκη, γεγονός που, εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο ΑΠΘ, αφού συνδέεται ευθέως με το κύρος των πρυτανικών εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν στις 12 και 13 Ιουνίου.

Την προσφυγή στο ΣτΕ κατέθεσε ο κ. Γιαννακουδάκης μετά την απόφαση του ΣΙ της 20ής Μαΐου να τον αποκλείσει από υποψήφιο πρύτανη. Μεταξύ των λόγων για τους οποίους ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του ΣΙ, ο κ. Γιαννακουδάκης επικαλούνταν ότι κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του ΣΙ η σύνθεσή του δεν ήταν νόμιμη καθώς εκτός των άλλων δεν προσκλήθηκε και δεν παρέστη σε αυτήν ο τότε πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, όπως ρητά προβλέπεται στο νόμο. Με τη θέση αυτή συντάχθηκε και ο ίδιος ο κ. Μυλόπουλος, ο οποίος με επιστολή τους προς το ΣΙ είχε ζητήσει να αναβληθούν οι πρυτανικές εκλογές έως ότου αποφανθεί το ΣτΕ.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος αυτός είχε γίνει δεκτός από την πενταμελή σύνθεση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ όπου είχε εξεταστεί η αίτηση στις 12 Ιουνίου. Τότε το συγκεκριμένο τμήμα είχε κρίνει ως μη νόμιμη τη σύνθεση του ΣΙ, με την οποία επιλέχθηκαν οι τρεις υποψήφιοι πρυτάνεις, αποκλείοντας ταυτόχρονα την υποψηφιότητα άλλων δύο.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ είχε δεχθεί ως λόγο ακυρότητας ότι στην κρίσιμη εκείνη συνεδρίαση του ΣΙ δεν προσεκλήθη να συμμετάσχει ο τότε πρύτανης. “Η παρουσία των πρυτάνεων στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων είναι υποχρεωτική και η μη παρουσία τους σε αυτές καθιστά τις αποφάσεις που λαμβάνονται μη νόμιμες”, ανέφερε μεταξύ άλλων η απόφαση του ΣτΕ. Όμως, λόγω σπουδαιότητας, οι σύμβουλοι Επικρατείας παρέπεμψαν το θέμα για νέα κρίση στην επταμελή σύνθεση, η οποία συνήλθε στα μέσα Οκτωβρίου.

 

Εφόσον και η νέα κρίση του ΣτΕ είναι παρόμοια, τότε πιθανότατα θα αμφισβητηθεί το κύρος των πρυτανικών εκλογών καθώς αυτές έγιναν με βάση την προεπιλογή των τριών υποψηφίων εκ μέρους του ΣΙ.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, είναι άγνωστες οι διοικητικές επιπτώσεις στο Ίδρυμα από μια τέτοια απόφαση. Η εφημερίδα “Μακεδονία” αναζήτησε χθες το βράδυ τόσο τον πρύτανη Περικλή Μήτκα όσο και τον κ. Γιαννακουδάκη αλλά και εκπρόσωπο του ΣΙ, προκειμένου να έχει τις απόψεις τους, όμως όλες οι πλευρές ζήτησαν να μιλήσουν αφού “μιλήσει” προηγουμένως το ΣτΕ.