ΑΠΘ: Ένα βήμα πριν το… λουκέτο!

apth-ktirio-dioikisis1

«Κραυγή αγωνίας» από τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό Ίδρυμα στην Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν το …λουκέτο.

«Με την εγκεκριμένη μέχρι σήμερα χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας, βρίσκεται σε κίνδυνο ακόμη και η στοιχειώδης λειτουργία του ΑΠΘ» αναφέρεται σε ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος, που καλείται πλέον να λειτουργήσει με 11.900.000 ευρώ ολόκληρη τη χρονιά.

«Την προηγούμενη εβδομάδα ενημερωθήκαμε για το ύψος του τακτικού προϋπολογισμού για το 2016. Θα κατέλθει στα 11.900.000 €, μειωμένος κατά 20% σε σχέση με το 2015 (με απαίτηση για πλεόνασμα 3%), τη στιγμή που οι ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας (ηλεκτρ. ρεύμα, θέρμανση, ύδρευση, καθαριότητα, φύλαξη, ενοίκια κλπ) και οι συμβασιοποιημένες υποχρεώσεις ανέρχονται για το 2016 στα 18.500.000€. Από το 2009 μέχρι και το 2016 ο τακτικός προϋπολογισμός του ΑΠΘ θα έχει μειωθεί συνολικά για το Ίδρυμα κατά 73,5% (από τα 44.700.000€)» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Περ. Μήτκας ενημέρωσε ήδη διεξοδικά την αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κυρία Σία Αναγνωστοπούλου, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΑΠΘ, ενώ στην έκτακτη Σύνοδο πρυτάνεων της περασμένης εβδομάδας παρέστη ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. «Χωρίς όμως να προκύψει κάποια θετική εξέλιξη στα θέματα χρηματοδότησης και νέων προσλήψεων» όπως λέει ο κ. Μήτκας.

«Με την εγκεκριμένη μέχρι σήμερα χρηματοδότηση από το Υπουργείο, βρίσκεται σε κίνδυνο ακόμη και η στοιχειώδης λειτουργία του ΑΠΘ. Η  ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς τους φοιτητές μας εξαρτάται ολοένα και περισσότερο  από τη δημιουργικότητά μας και τις δικές μας δυνάμεις. Η  περαιτέρω μείωση της δημόσιας  χρηματοδότησης δεν συνάδει με τον στόχο της αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτεί η ελληνική κοινωνία».

«Οι Πρυτανικές Αρχές αναλογιζόμενες τη σοβαρότητα της κατάστασης διερευνούν τρόπους για την αντιμετώπισή της, ενώ προχωρούν στην άμεση δημοσιοποίησή της».

Παρόλα αυτά, οι πρυτανικές αρχές διερευνούν τρόπους για την αντιμετώπισή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

«Προσβλέπουμε στις προσπάθειες όλων για να διασφαλίσουμε πως οι φετινοί εισακτέοι θα έχουν την ίδια πρόσβαση στη γνώση, τις ίδιες παροχές και δυνατότητες, με τους φετινούς αποφοίτους μας».