Άρχισαν οι έρευνες για το πολύνεκρο τροχαίο στη Γαλλία

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Την επομένη του χειρότερου τροχαίου δυστυχήματος που έχει συμβεί στη Γαλλία εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, άρχισε η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας και η οδυνηρή διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων.

Περισσότερες από 24 ώρες μετά το δυστύχημα, ο απολογισμός παραμένει αβέβαιος. Εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για τον ακριβή αριθμό των νεκρών – 41 ή 42 – στο τουριστικό λεωφορείο που συγκρούσθηκε με φορτηγό μεταφοράς ξυλείας, ο οδηγός του οποίου και ο τρίχρονος γιος του που καθόταν δίπλα του έχασαν επίσης τη ζωή τους.

Αν επιβεβαιωθεί η δεύτερη υπόθεση, ο απολογισμός θα φθάσει τους 44 νεκρούς. Τέσσερις από τους οκτώ επιζήσαντες εξακολουθούν να νοσηλεύονται, όμως η ζωή τους δεν κινδυνεύει πλέον, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Από τα χαράματα, εμπειρογνώμονες της Χωροφυλακής εργάζονται για την αναγνώριση των απανθρακωμένων σορών των θυμάτων που κάηκαν ζωντανά. Το έργο τους ενδέχεται να απαιτήσει έως τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Στον τόπο της σύγκρουσης, περίπου 20 ερευνητές εξετάζουν τα συντρίμμια. Μερικοί από αυτούς είχαν συμμετάσχει στις έρευνες μετά την τραγωδία με το αεροσκάφος της γερμανικής Germanwings, που είχε στοιχίσει τη ζωή 150 ανθρώπων, τον Μάρτιο στις γαλλικές Άλπεις.

Στόχος είναι να εντοπισθούν τα αίτια του δυστυχήματος, καθώς αιφνιδίασε η ταχύτητα με την οποία τυλίχθηκαν στις φλόγες τα δύο οχήματα.

«Η φωτιά ξέσπασε αμέσως. Ήταν σαν αστραπή», δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ο Ζαν-Κλοντ Λεοναρντέ, ένας 73χρονος συνταξιούχος ξυλουργός που είναι μεταξύ των επιζώντων καθώς κατάφερε να βγει εγκαίρως από το τουριστικό λεωφορείο.

«Επιστρέψαμε για να βγάλουμε δύο ανθρώπους που ήταν παγιδευμένοι στα σκαλοπάτια και δεν κατάφερναν να βγουν», Στη συνέχεια, πρόσθεσε, «δεν μπορέσαμε να επιστρέψουμε επειδή η φωτιά και ο καπνός είχαν καλύψει τα πάντα. Άκουγες τα λάστιχα να σκάνε, τα τζάμια να σπάνε».

Το δυστύχημα έχει βυθίσει στο πένθος ολόκληρη τη Γαλλία και μια τελετή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ την Τρίτη στο Πτι-Παλέ-ε-Κορνάν, απ’ όπου προέρχονταν πολλά από τα θύματα του τουριστικού λεωφορείου.

Το δυστύχημα είναι το πιο πολύνεκρο που έχει συμβεί στη Γαλλία από το 1982, όταν σε ένα τροχαίο κοντά στην Μπον, στην ανατολική Γαλλία, είχαν χάσει τη ζωή τους 53 άνθρωποι, οι 44 από τους οποίους ήταν παιδιά.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο