«Καμπανάκι» του ΝΑΤ για τις συντάξεις

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την επόμενη μέρα στο ασφαλιστικό των ναυτικών κρούει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ).

Οι υπάλληλοι του ΝΑΤ, με αφορμή τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης για την κατάργηση και συγχώνευση Ταμείων, προειδοποιούν ότι αν προχωρήσουν σε ένταξη του ΝΑΤ στον ενιαίο φορέα, οι ναυτικοί κινδυνεύουν να μην έχουν δικαίωμα στη σύνταξη. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι με την ένταξη του Ταμείου στον φορέα ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπολογίζονται τα ένσημα των ναυτικών με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται για τα επαγγέλματα της ξηράς.

«Αν τεθούν και στο ΝΑΤ ως όριο τα χρόνια υπηρεσίας και τα όρια που ισχύουν στα άλλα ταμεία, τότε πολύ πιθανόν το Ταμείο να μην ξαναχορηγήσει σύνταξη αφού δεν μπορεί να υπάρξει κανένας ναυτεργάτης που να συμπληρώσει 35 ή 40 χρόνια εργασίας και με όριο ηλικίας τα 67 χρόνια», αναφέρουν.
Επίσης, επισημαίνουν ότι ήδη ενέταξαν τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, «χωρίς καμία προηγούμενη προετοιμασία ή και γνώση για το τι θα συμβεί μετά από μια τέτοια ενοποίηση».

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΝΑΤ, η εξέλιξη αυτή αποτελεί την «ταφόπλακα» για τον ΚΕΑΝ, αφού σήμερα χρηματοδοτείται κατά 90% από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Η επικουρική σύνταξη των ναυτικών ουσιαστικά καταργείται» υπογραμμίζουν.

Το έλλειμμα

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του ΝΑΤ για το 2015 είναι ελλειμματικός κατά 976,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα έσοδα του Ταμείου προϋπολογίζονται στα 240,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδά του στο 1,21 δισ. ευρώ. Στα έσοδα υπολογίζονται 156 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από τη μείωση των κύριων συντάξεων και 15 εκατ. ευρώ από το Κεφάλαιο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτεργατών (ΚΕΑΝ) λόγω μείωσης των επικουρικών συντάξεων, αναφέρει η ΠΕΜΕΝ.

Πηγή: Ναυτεμπορική