Αρση πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ

Με απόφαση της κυβέρνησης, την οποία υπέγραψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήρθη η πολιτική επιστράτευση των εργαζόμενων στη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΔΔΗΕ. Είχε προηγθεί εισήγηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ,Παναγιώτη Λαφαζάνη.

 

Εν τω μεταξύ, ο κ. Λαφαζάνης είχε ενημερωτική συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθρούρο Ζερβό, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στη συνάντηση συζητήθηκαν η κατάσταση και οι προοπτικές της επιχείρησης, ενώ επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα τοποθέτησης νέας διοίκησης.

Επίσης, συζητήθηκε η ματαίωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του ομίλου ΔΕΗ, που εξήγγειλε ο κ. Λαφαζάνης κατά την παραλαβή του υπουργείου.

 

Το σχέδιο αποκρατικοποίησης περιλάμβανε τη θυγατρική μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), τη δημιουργία και πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» και την πώληση «πακέτου» μετοχών της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή, ενέργειες που δρομολογήθηκαν με νόμο και Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Νομοθεσία που όπως συζητήθηκε στη συνάντηση, θα πρέπει τώρα να τροποποιηθεί.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση τέθηκαν ειδικότερα θέματα όπως τα βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ (για τα οποία οι εκπτώσεις που αποφασίστηκαν πέρυσι, παρατάθηκαν για το 2105 έως ότου ληφθούν αποφάσεις για την εφαρμογή εναλλακτικών μέτρων μείωσης του κόστους για τη βιομηχανία), η τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος που δεν έχει υπογράψει με τη ΔΕΗ σύμβαση τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και η διαμόρφωση των αποζημιώσεων για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.