Άρθρο φωτιά από Economist: O Τσίπρας πρέπει να κάνει την kolotoumba!

«O Τσίπρας πρέπει κάποια στιγμή να κάνει την kolotoumba του παρά το υψηλό κόστος». Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου του περιοδικού Economist το οποίος επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στον Γ. Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντας τη διαπραγματευτική στρατηγική «στενόμυαλη, αυτοκαταστροφική και αφελή».

 

«Καλπάζοντας στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο τολμηρός υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κάλεσε την Ευρωζώνη να χαράξει μία νέα πορεία. Η ατελείωτη επιβολή νέων δανείων σε χρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα, με το πρόσχημα ότι μία ημέρα θα αποπληρωθούν, αποτελεί στρατηγική οικονομικής κρίσης και αποπληθωρισμού. “Η ασθένεια που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα είναι ότι το πρόβλημα αφερεγγυότητας τα τελευταία πέντε χρόνια αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα ρευστότητας”», γράφει ο Economist αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού στο BBC.

 

Η άποψη αυτή, εξηγεί, δεν μοιάζει εξωπραγματική στον ακαδημαϊκό κόσμο, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης εγκατέλειψε πρόσφατα.

 

«Λίγοι πιστεύουν ότι τα χρέη της Ελλάδας, ύψους πάνω από 175% του ΑΕΠ, θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρωθούν στο ακέραιο. Αλλά λέγοντας αυτό πρόδωσε μία θλιβερή παρεξήγηση των κανόνων της ευρωζώνης. Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμμεριζόταν την θέση του κ. Βαρουφάκη, θα έπρεπε να αποκόψει τις ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας πιθανώς την Ελλάδα εκτός ευρώ».

 

Ο Economist υποστηρίζει ότι όταν ο υπουργός επισκέφθηκε την ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι του είπε με υπεροψία να κρατήσει την άποψή του για τον εαυτό του. «Δεν την επανέλαβε έκτοτε. Η γκάφα του Γιάνη Βαρουφάκη, αποτελεί μία απλή υποσημείωση σε μία λίστα από ατυχίες που χαρακτήρισαν την άθλια εμπειρία της Ελλάδας στο ευρώ» επισημαίνει ο Economist.
Κάποιες από αυτές μπορούν να αποδοθούν στην έλλειψη εμπειρίας. Κάποιοι ευρωπαίοι υπέθεταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έκανε kolotoumba με το που θα ανέβαινε στην εξουσία. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία δικαιολογία όταν κάνει αναφορές σε ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα.

Το Eurogroup πιθανώς να μην κάνει πίσω στις δημοσιονομικές προσφορές του, και ενώ η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αγγίζει το μηδέν, οι όροι μεταρρυθμίσεων θα είναι σίγουρα πιο σκληροί από ποτέ”, προβλέπει ο Economist.

 

Όσο για τον χρόνο που είναι απειλητικός για την Ελλάδα, το περιοδικό επισημαίνει πως τα χρονικά όρια στενεύουν ειδικά αν στο Eurogroup δεν υπάρξει συμφωνία σύμφωνα με την παράταση του πακέτου διάσωσης. Εξαιτίας της κατάρρευσης των δημοσιονομικών εσόδων, η κυβέρνηση μπορεί να ξεμείνει από ρευστό πριν την λήξη των ομολόγων προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο.

 

«Η Ελλάδα μπορεί να μπορεί να χρηματοδοτηθεί για λίγους μήνες, αλλά χωρίς επιπλέον βοήθεια σίγουρα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές του χρέους στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», αναφέρει και εξηγεί πως κάτι παραμένει αμετάβλητο: «Ούτε η Ελλάδα, ούτε οι εταίροι της θέλουν να δουν τη χώρα εκτός ευρώ».

 

Έτσι, αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας «πρέπει να κάνει την κωλοτούμπα του που μπορεί να του κοστίσει. Στην χώρα του, παρά τις υψηλές προσδοκίες για μεγάλη νίκη (το 75% των Ελλήνων στηρίζουν την σκληρή γραμμή του) μπορεί να αντιμετωπίσει καλέσματα για δημοψήφισμα ή νέες εκλογές».

Η αληθινή ελληνική τραγωδία 

Καταλήγοντας, το περιοδικό χαρακτηρίζει «αληθνή ελληνική τραγωδία» το γεγονός ότι «με λίγη περισσότερη πολιτική δεξιοτεχνία, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να είχε σπρώξει την Ευρώπη σε ένα πιο ευχάριστο μονοπάτι», καθώς «η Ευρωζώνη χρειάζεται απελπισμένα ένα εναλλακτικό αφήγημα απέναντι στη γερμανικής έμπνευσης αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας», σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό.

Αντ’ αυτού, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας επέλεξε την απομόνωση:΅«Με μικροαντιρρήσεις στην επιμήκυνση του χρέους και με επιδεικτικές υπαναχωρήσεις σε λογικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας έχει απομακρύνει τους πάντες, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Αυτό είναι πραγματικά επίτευγμα».