Αρχισε η καταγραφή των ζημιών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στα Χανιά

Στην αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και οδικό δίκτυο που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στα Χανιά επικεντρώνεται σήμερα ο κρατικός μηχανισμός, με τα προβλήματα να έχουν αντιμετωπιστεί στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Το «βάρος» των μηχανημάτων της αντιπεριφέρειας Χανίων έχει πέσει από το πρωί στην αποκατάσταση του δρόμου προς το χωριό Ντερές, που έχει αποκλειστεί από κατολισθήσεις βράχων με τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη να εκτιμά ότι αυτό θα γίνει εφικτό τις αμέσως επόμενες ώρες.

 

Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στον δρόμο προς Ομαλό λόγω της χιονόπτωσης, ωστόσο στο σημείο βρίσκονται δύο μηχανήματα που καθαρίζουν συνεχώς τον δρόμο.

Πέτρες, μικρά βράχια και χώματα υπάρχουν σε πολλά σημεία κυρίως του επαρχιακού οδικού δικτύου, όπου οι οδηγοί πρέπει αν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ ζημιές σε πολλά σημεία, όλης της περιφερειακής ενότητας, έχει υποστεί και το οδόστρωμα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα «χτύπησαν» πολλές επιχειρήσεις κυρίως σε Πλατανιά, Χανιά και Κίσαμο, καθώς πλημμύρισαν ισόγειοι χώροι και υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων.

Ζημιές υπέστη και το δίκτυο ύδρευσης στο βόρειο παραλιακό μέτωπο των Χανίων από Σταλό προς Αγία Μαρίνα, ενώ αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα που είχαν αναφερθεί στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Η πυροσβεστική υπηρεσία στα Χανιά δέχτηκε 280 κλήσεις και σε 80 περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει άμεσα, ενώ στην Κίσαμο δέχτηκε 90 κλήσεις και χρειάστηκε να επέμβει σε 43 για άντληση υδάτων, ενώ πραγματοποίησε και πέντε διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών.

Στην έδρα της αντιπεριφέρειας Χανίων έχουν συγκροτηθεί τρία συνεργεία τα οποία μέχρι και τη Δευτέρα θα δέχονται δηλώσεις ζημιών από επιχειρήσεις.

 

Εξάλλου, μηχανικοί της αρμόδιας διεύθυνσης τεχνικών έργων πραγματοποιούν αυτοψίες σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο, δίνοντας βάρος κυρίως σε αυτό του δήμου Πλατανιά όπου και έχουν αναφερθεί τα περισσότερα προβλήματα.

Ο αντιπεριφερειάρχης, Απόστολος Βουλγαράκης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με την ολοκλήρωση των ελέγχων πιθανότατα τη Δευτέρα θα συνταχθεί τεχνική έκθεση, που θα σταλεί στην περιφέρεια, η οποία στη συνέχεια θα ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία να κηρυχθούν πλημμυρόπληκτες οι περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία.

Οι δήμοι Χανίων, Πλατανιά και Κισάμου δέχονται από το πρωί αιτήσεις- δηλώσεις δημοτών, που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ έχουν συγκροτήσει συνεργεία καταγραφής και επιτροπές αυτοψίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ