Ντράγκι: Οι Ελληνες ψηφοφόροι θα αποφασίσουν για τη μελλοντική τους κυβέρνηση

Τώρα πρέπει οι Έλληνες ψηφοφόροι να αποφασίσουν για την μελλοντική σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, περιορίζεται να απαντήσει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στο ερώτημα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» σχετικώς με το τι θα συνιστούσε στα ελληνικά κόμματα ενόψει των εκλογών.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ντράγκι τονίζει ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν περισσότερα, ενώ σε άρθρο του στην ιταλική «Il Sole 24 Ore» επισημαίνει ότι «αποτυχημένες μεταρρυθμίσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ», τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης. Την ίδια ώρα στη Γερμανία, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Φουκς προειδοποιεί τον κ. Ντράγκι να μην διοχετεύσει χρήματα προς την Ελλάδα μέσω της αγοράς ομολόγων.

 

«Η αγορά ομολόγων είναι ένα από τα εργαλεία στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την εκπλήρωση της εντολής μας. Δεν επιτρέπεται όμως να παραβιάσουμε το άρθρο 123 του Καταστατικού μας, το οποίο απαγορεύει τη χρηματοδότηση κρατών», τονίζει ο κ. Ντράγκι στη «Handelsblatt» και προσθέτει ότι το Συμβούλιο της ΕΚΤ ανέθεσε στους συνεργάτες της ΕΚΤ και τις αρμόδιες επιτροπές του ευρωσυστήματος να κάνουν τεχνικές προετοιμασίες για ενδεχομένως απαραίτητα επιπλέον μέτρα.

 

Παραδέχεται δε ότι «ο κίνδυνος η ΕΚΤ να μην εκπληρώσει την εντολή της σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των τιμών είναι μεγαλύτερος από ό,τι πριν από έξι μήνες», εξαιτίας του χαμηλού πληθωρισμού.

 

Ο κ. Φουκς από την πλευρά του, με συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, επισημαίνει ότι με την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ «η πίεση για μεταρρυθμίσεις θα φύγει πάλι από αυτές τις χώρες» και προσθέτει ότι θα ήταν ευγνώμων «εάν ο κ. Ντράγκι έκανε κάποιες δηλώσεις σε αυτή την κατεύθυνση». Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ακόμη μεγάλη συζήτηση για πιθανές αγορές κρατικών ομολόγων, εναντίον των οποίων προειδοποιεί ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της σταθεροποίησης των δημοσιονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, «διότι η υπερχρέωση οδήγησε την Ευρώπη σε αδιέξοδο» και συμβουλεύει τις χώρες υπό κρίση να μην εγκαταλείψουν την εξυγίανση των προϋπολογισμών. Διευκρινίζει ωστόσο ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να διαμορφωθεί κατά τρόπο φιλικότερο προς την ανάπτυξη.

 

«Οι δαπάνες για επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν», ιδίως στους τομείς της έρευνας, της παιδείας και της ψηφιακής ατζέντας, ενώ πρέπει να μειωθούν άλλα έξοδα, όπως και οι φόροι.

 

Σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα, ο Μάριο Ντράγκι δηλώνει ότι «για αυτό χρειάζεται κανείς την εμπιστοσύνη στον εταίρο» και προσθέτει: «Το να το ρωτά κανείς αυτό τώρα είναι η λάθος ερώτηση τη λάθος στιγμή. Ένα τέτοιο κλίμα εμπιστοσύνης πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί».

 

Ερωτώμενος πάντως εάν η Ευρώπη βρίσκεται ακόμη σε κρίση ή την έχει ξεπεράσει, ο επικεφαλής της ΕΚΤ προτιμά να μιλάει «για μια μακρά περίοδο αδυναμίας», αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης. «Αυτό δεν θα συμβεί. Για αυτό δεν υπάρχει και Σχέδιο Β», τονίζει. Ζητά πάντως περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα πιο ευέλικτες αγορές εργασίας, λιγότερη γραφειοκρατία και χαμηλότερους φόρους.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ