Χαρδούβελης: Η παραμονή στην ευρωζώνη απαιτεί συνέπεια στις υποχρεώσεις μας

Την αισιοδοξία του ότι το 2015 θα υπάρξει ανοδικό γύρισμα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, εφόσον συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική πολιτική, η δημοσιονομική εξυγίανση και ενδυναμωθεί η ελληνική οικονομία, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στη σημερινή πανηγυρική έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, πρώτης του 2015.

Τόνισε ότι η πολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει καθοριστικά την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση μετά τις εκλογές.

 

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις προοπτικές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επισήμανε ότι δεν μπορεί κανείς να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ εάν δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και εάν δεν το κάνει τότε τίθεται θέμα παραμονής, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «φωνές που λένε ότι η χώρα δεν θα πληρώσει οδηγούν σε απώλεια αξιοπιστίας».

 

Ακόμη, επισήμανε ότι η χώρα δεν εξαρτάται μόνο από τους εταίρους- πιστωτές της αλλά και σε επίπεδο ρευστότητας εξαρτάται σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δανείζεται περίπου 40 δισ. ευρώ.

 

Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως στόχο την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τη βελτίωση του φορολογικού πλαισίου για τις επενδύσεις, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίλυση του θέματος του «επαγγελματία επενδυτή».

 

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γ. Ζανιάς, τόνισε οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια τόνωσης της ελληνικής οικονομίας μέσω χρηματοδοτήσεων, η οποία όμως έχει προσωρινά παγώσει λόγω των συνθηκών, εκφράζοντας την ευχή ότι η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς θα συνεχιστεί σύντομα.

 

Ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ, Ιάκωβος Γεωργάνας, αναγνώρισε ότι η διενέργεια των εκλογών θέτει υπό αναθεώρηση τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι διαχειρίσιμο το κόστος από τη διενέργεια των εκλογών.

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δυναμική της οικονομίας είναι τέτοια που θα δημιουργήσει ξανά νέες ευκαιρίες, αν και ανέφερε ότι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά είναι το εκλογικό περιβάλλον να γίνει τόσο έντονο ώστε να φέρει πίσω την οικονομία.

 

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, αφού τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπεί σε μία χώρα παραγωγής από χώρα εισαγωγών και κατανάλωσης, επισήμανε ότι δεν πρέπει με τίποτα η Ελλάδα να χάσει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ