Άρχισε το δημοψήφισμα στη Σκωτία

Αρχισε στις 07.00 (τοπική ώρα) η ιστορική ψηφοφορία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η οποία είναι πιθανόν να οδηγήσει στην διάλυση της Ενωσης και τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού κράτους.

 

Από τη Γλασκώβη έως το Εδιμβούργο, στις κωμοπόλεις και τα νησιά της Σκωτίας οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση “Η Σκωτία πρέπει να γίνει ανεξάρτητη χώρα;”, αποφασίζοντας να θέσουν ή όχι τέλος σε μία Ενωση που χρονολογείται από το 1707.

 

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 22.00 (τοπική ώρα). Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

 

Πάντως σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε λίγες ώρες προτού οι ψηφοφόροι κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον της Σκωτίας, το ποσοστό των Σκωτσέζων πολιτών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 53%.

 

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την εταιρεία Survation για λογαριασμό της σκωτσέζικης εφημερίδας Daily Record και σύμφωνα με την οποία το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας φτάνει το 47%, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την ίδια ημέρα.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, το 9% των πολιτών παραμένουν αναποφάσιστοι.