Τα e-mail – φωτιά από εφορία και Ταμεία σε 280.000 οφειλέτες: Πληρώστε τα χρέη σας αλλιώς έρχονται πρόστιμα και κατασχέσεις

Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους εντός 15 ημερών άρχισε να στέλνει και πάλι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στους φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Στην ίδια διαδικασία προχωρούν και τα ταμεία λόγω οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές.

 

Συγκεκριμένα, περίπου 180.000 φορολογούμενοι, από τους συνολικά 2,3 εκατ. που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, έγιναν αποδέκτες ηλεκτρονικού μηνύματος στο οποίο γίνεται υπενθύμιση για το χρέος, το οποίο και θα πρέπει να διευθετήσουν μέσα σε 15 ημέρες. Πρόκειται κυρίως για τους φορολογούμενους που δεν πλήρωσαν στο τέλος Ιουλίου την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβάλουν μαζεμένες δύο δόσεις, την πρώτη που θα έχει επιβαρυνθεί με τόκο 0,73% και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι εάν ο φορολογούμενος καθυστερήσει δύο μήνες να εξοφλήσει την οφειλή του προς την εφορία θα επιβαρύνεται και με πρόστιμο 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα.

 

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθούν και οι διατάξεις που προβλέπουν ακόμη και κατασχέσεις καταθέσεων, μιθών, συντάξεων ή ενοικίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη σε διαδικασία με αποστολή ειδοποιητηρίων βρίσκονται και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς τα χρέη από απλήρωτες εισφορές έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. Από τους 1 εκατ. ασφαλισμένους, οι 370.000 έχουν μεγάλα χρέη. Από αυτούς τους 370.000, οι 100.000 έχουν ήδη λάβει στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου «ραβασάκια» στα οποία ειδοποιούνται πως πρέπει άμεσα να προβούν σε ρύθμιση και τακτοποίηση των οφειλών τους. Διαφορετικά, έρχονται κατασχέσεις. Συγκεκριμένα, τα ειδοποιητήρια αποστέλλονται σε όσους έχουν οφειλές από 5.000 ευρώ και πάνω.

 

Επίσης θα μπλοκάρονται ακόμη και οι διαδικασίες συνταξιοδότησης για όσους χρωστούν πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό.

 

Προσφυγές για τον ΕΝΦΙΑ

 

Εν τω μεταξύ, νομικές συμβουλές και οδηγίες σε όσους πολίτες δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα και θέλουν να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ παρέχει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣΑ, οι οδηγίες απευθύνονται αποκλειστικά στα πρόσωπα που λόγω της οικονομικής αδυναμίας στερούνται της δυνατότητας να ορίσουν δικηγόρο και αφορούν στις άμεσες νομικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι πολίτες αυτοί προκειμένου να ασκήσουν εμπροθέσμως και παραδεκτώς αφενός την «ενδικοφανή προσφυγή» κατά των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και αφετέρου να ζητήσουν από το Δικαστήριο τον αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρου στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης του ευεργετήματος της πενίας.

 

Το απαραίτητο πρώτο βήμα για την αμφισβήτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ είναι η κατάθεση της λεγόμενης «ενδικοφανούς προσφυγής», η οποία απευθύνεται στην αρμόδια επιτροπή επίλυσης διαφορών της ΓΓΔΕ. Η κατάθεση της ενδικοφανούς προσφυγής είναι υποχρεωτική προκειμένου να μπορέσει κάποιος, σε περίπτωση ρητής ή σιωπηρής της απόρριψης της, να προσφύγει αργότερα στα Διοικητικά Δικαστήρια. Η τελική προθεσμία κατάθεσης της ενδικοφανούς προσφυγής λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΔΣΑ αφορά τις περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν δύνανται να καταβάλουν το ποσό που τους ζητά η εφορία, χωρίς να διακινδυνεύσουν βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους, όπως η στέγαση, η τροφή, η θέρμανση κ.α., καθώς και τις περιπτώσεις όπου το συνολικό ετήσιο εισόδημα του φορολογούμενου δεν αρκεί για να καταβάλει το ποσό αυτό.

 

Πηγή: Ημερησία