Μπαίνουν σε μεγάλες επιχειρήσεις τα distress funds

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα distress funds είναι έτοιμα να βάλουν χέρι στις μεγάλες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο λόγω των κόκκινων δανείων. Πρόκειται για επιχειρήσεις που κινούνται στους κλάδους του τουρισμού, της βιομηχανίας, των κατασκευών, ενώ προηγήθηκε εκείνος των ιχθυοκαλλιεργειών, που άνοιξε το δρόμο, αλλά και των ξενοδοχείων. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που φαίνεται ότι δεν μπορούν να σωθούν και μόνη επιλογή είναι η πώλησή τους.

Όσες επιχειρήσεις κρίνεται ότι μπορούν να είναι βιώσιμες αν αναδιαρθρωθούν οι διοικήσεις τους, έχουν μπει πλέον στο στόχαστρο των distress funds. Σκοπός τους είναι να μπουν στις διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων με δικά τους στελέχη και να βάλουν νέους, πιο εφικτούς στόχους, ώστε να αρχίσουν αυτές οι επιχειρήσεις να παρουσιάζουν αύξηση στον κύκλο εργασιών και στα κέρδη τους και να εξυγιανθούν. Έτσι, τα distress funds θα μπορέσουν να αυξήσουν την αξία αυτών επιχειρήσεων και να τις μοσχοπουλήσουν σε ξένους επενδυτές.

Το πώς θα γίνει η εξυγίανση όλων αυτών των μεγάλων επιχειρήσεων, παραμένει άγνωστο. Και φυσικά, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει τη λύση της μείωσης του προσωπικού, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να πεταχτούν ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι στο δρόμο και να αυξηθεί η ανεργία. Ακόμη χειρότερο σενάριο είναι ότι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, μεγάλες εταιρείες του τουρισμού, της βιομηχανίας και των κατασκευών περνούν σε ξένα χέρια και πλέον είναι οι ξένες εταιρείες και τα distress funds που θα ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας.

Τα distress funds ενδιαφέρονται μόνο για επιχειρήσεις και εταιρείες που τα ίδια κρίνουν ότι μπορούν να είναι βιώσιμες και μπορούν να τις αναπτύξουν με τρόπο που θα είναι φυσικά προς το δικό τους και μόνο όφελος. Βασική προϋπόθεση επίσης είναι να εισφέρουν νέα κεφάλαια και οι υφιστάμενοι μέτοχοι πέραν των νέων επενδυτών.

Ο τρόπος λειτουργίας των distress funds για την εξυγίανση αυτών των επιχειρήσεων περιλαμβάνει κατάθεση νέου business plan το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την τράπεζα, ενώ απαιτούνται και δραστικές διοικητικές αλλαγές. Όσο μεγαλύτερη είναι η αναδιάρθρωση, τόσο πιο έντονη θα είναι η παρουσία των τραπεζών, που θα φτάνει μέχρι την τοποθέτηση εκπροσώπων των πιστωτικών ιδρυμάτων στην ανώτατη διοίκηση.

Σ.Α. / Radio1d.gr