Χαράλαμπος Περβανάς: Η επαναλαμβανόμενη ιστορία να «σώζουμε» «συνεχώς» τις τράπεζες, να νομοθετούμε συνέχεια με βάση τα αιτήματα τους και να χαϊδεύουμε τις διοικήσεις τους πρέπει επιτέλους να σταματήσει

Τις τελευταίες μέρες ακούμε για την επικείμενη «κρατικοποίηση» της Τράπεζας Πειραιώς» λόγω μη πληρωμής τόκων ύψους 165 εκατ. Ευρώ, με την μετατροπή των ομολόγων (CoCos) σε μετοχές ύψους 2.040 δις ευρώ, αυξάνοντας το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε 61,3% από 26,4%.

Η όλη κατάσταση μας θυμίζει τα προηγούμενα χρόνια των συνεχών ανακεφαλαιοποιήσεων, που το ελληνικό δημόσιο με χρήματα που «φόρτωσε» στους Έλληνες, έσωσε το τραπεζικό σύστημα, χωρίς όμως να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του προς όφελος των πολιτών, ελέγχοντας μέσω των Δ.Σ ως όφειλε. Ήδη μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται για την μη παρέμβασή της στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Η επαναλαμβανόμενη ιστορία να «σώζουμε» «συνεχώς» τις τράπεζες, να νομοθετούμε συνέχεια με βάση τα αιτήματα τους και να χαϊδεύουμε τις διοικήσεις τους πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Φτάνει πια η ανοχή απέναντι στο αδηφάγο τραπεζικό σύστημα που επιβιώνει και τρέφεται μέσω των κρατικών παρεμβάσεων εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη, του οποίου έτσι κι αλλιώς η πρόσβαση στις δανειοδοτήσεις είναι απαγορευτική.