Χαρείτε τα Χριστούγεννα χωρίς παιδικά ατυχήματα

ΦΩΤΟ: SHUTTERSTOCK

ΦΩΤΟ: SHUTTERSTOCK

Συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουμε τις μέρες των εορτών για να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα μας δίνει, όπως κάθε χρόνο, το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος».

Το Σωματείο είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, ο οποίος ασχολείται με την πρόληψη και την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές τις γιορτινές μέρες όλοι πρέπει να φροντίσουμε να περάσουν όμορφα, να παίξουν και να διασκεδάσουν τα παιδιά, χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα.

Τι πρέπει να προσέξουμε:

• Χριστούγεννα, σημαίνουν λάμψη! Γι αυτό προσοχή στα κεριά και τα αναμμένα τζάκια για να αποφύγουμε τα πιθανά εγκαύματα. Καλό θα είναι να υπάρχει καλύπτρα στο τζάκι ενώ, αναφορικά με τα κεριά είναι καλύτερα να είναι σε σημεία που δεν τα φτάνουν οι μικροί μας φίλοι.

• Οι φανταχτερές γυάλινες μπάλες του δέντρου γίνονται εύκολα αιτία τραυματισμού μικρών παιδιών. Καλό θα είναι να τις τοποθετούμε ψηλά στο δέντρο για να μην τις φτάνουν τα παιδιά.

• Τα φωτάκια του δέντρου καταλήγουν στην πρίζα. Προσοχή λοιπόν στις πρίζες και στα ηλεκτρικά καλώδια καθώς υπάρχει πάντα κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Τοποθετείστε την πρίζα έτσι ώστε να μην είναι προσβάσιμη στα παιδιά, ωστόσο εξηγήστε του με απλά λόγια ότι είναι επικίνδυνο να πλησιάσει την πρίζα ή να την πειράζει.

• Τα παιχνίδια που θα φέρει ο Άγιος Βασίλης, ας είναι κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών. Έτσι, θα τα χαρούν περισσότερο. Για τα παιδιά κάτω των 4 ετών να επιλέξουμε παιχνίδια που δεν έχουν μικρά κομμάτια τα οποία υπάρχει κίνδυνος να καταπιούν. Πολλές φορές έχει τύχει να κινδυνεύσει ένα παιδί καθώς έχει φράξει ο λαιμός ή η μύτη του από μικρό αντικείμενο που ήταν μέσα στο παιχνίδι του. Προτιμούμε λοιπόν, να είναι μεγάλα κομμάτια, κατασκευασμένα από πλαστικό ή πανί ή χαρτί. Αποφεύγουμε τα μεταλλικά ή τα βαριά ξύλινα.

• Προσοχή στα μπαλόνια. Το 43% των ατυχημάτων ασφυξίας έχουν συμβεί με κάποιο μπαλόνι που έχει φράξει τους αεραγωγούς ενός παιδιού. Τα παιδιά κάτω των 8-10 ετών καλό θα είναι να μην φουσκώνουν μπαλόνια.• Προσοχή επίσης, στα παιχνίδια που έχουν σχοινιά, κορδέλες, κορδόνια, λουριά και άλλα τέτοια είδη όταν είναι άνω των 18 εκατοστών, γιατί υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού. Ενώ, επικίνδυνα για εγκαύματα είναι τα παιχνίδια που έχουν ηλεκτρισμό, ή μπαταρίες για τα πολύ μικρά παιδιά.

• Όσο χαρούμενες και αν είναι οι γιορτινές πλαστικές σακούλες, μην αφήνουμε τα παιδιά μας να παίζουν με αυτές, αν βάλουν μέσα το κεφάλι τους, υπάρχει φόβος ασφυξίας.

• Προσοχή στις καραμέλες για τα  μικρά παιδιά, μπορούν εύκολα να πνιγούν. Προτιμήστε τις νέες αφράτες καραμέλες που είναι σαν πον-πον είναι πιο ακίνδυνες.

• Τα οινοπνευματώδη και τα προϊόντα του καπνού πρέπει να φυλάσσονται σε σημεία  που δεν τα φτάνουν τα μικρά παιδιά, για να αποφύγουμε τυχόν δηλητηριάσεις.

• Μην ξεχνάτε επίσης, ότι δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά στο χώρο της κουζίνας ή και του μπάνιου χωρίς επίβλεψη. Προσοχή στις καυτές επιφάνειες και μην ξεχνάμε, το χερούλι της κατσαρόλας ή του τηγανιού να μην εξέχει καθώς αποτελεί γι αυτά πρόκληση για να το πιάσουν

.• Μέρες διακοπών. Χαρούμενα παιδιά στο σπίτι γεμάτα ζωντάνια. Προσοχή στις μπαλκονόπορτες και στα γυάλινα τραπέζια προς αποφυγή σοβαρών τραυματισμών.

• Στις γιορτές έχουμε αγορές και πολυκοσμία. Όταν βγαίνουμε με τα παιδιά μας να τα κρατάμε πάντα από το χέρι και πάντα από την μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.Να περάσετε τα ωραιότερα Χριστούγεννα της ζωής σας χωρίς ατυχήματα και ξαφνικές λαχτάρες