Πετρέλαιο θέρμανσης: Φθηνότερο κατά 20%

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Πήραν μπροστά ξανά οι καυστήρες στις πολυκατοικίες καθώς το φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης ζέστανε… τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα νοικοκυριά είτε προμηθεύτηκαν τις αναγκαίες ποσότητες για το χειμώνα είτε αξιοποίησαν τα περσινά αποθέματα.

Η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του αργού παρέσυρε και τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Αυτήν την περίοδο πωλείται κατά μέσο όρο προς 0,782 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι, τέτοια εποχή, είχε μέση τιμή 0,937 ευρώ το λίτρο. Είναι δηλαδή περίπου 20% φθηνότερο. Η σεζόν είχε κλείσει τον Απρίλιο με τιμή κοντά στα 0,96 ευρώ το λίτρο. Πολλά νοικοκυριά ανησυχώντας την περασμένη άνοιξη για ενδεχόμενη υψηλότερη τιμή το φετινό χειμώνα, έσπευσαν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους. Οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι και τον περασμένο μήνα, βοήθησαν τα νοικοκυριά ώστε να κάνουν οικονομία και να μην ανάψουν αμέσως τα καλοριφέρ τους.

Έτσι από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και άρχισε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου ήταν μία περίοδος κατά την οποία η ζήτηση ήταν εξαιρετικά υποτονική. Η επιδείνωση του καιρού από τις αρχές του Δεκεμβρίου ζέστανε ελαφρώς την αγορά.
Ωστόσο, όπως σημειώνει στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου, «η ζήτηση συνεχίζει να είναι χαμηλότερη από πέρυσι αλλά και από την έναρξη της περιόδου πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης».

Ο ίδιος αποδίδει αυτήν την κατάσταση στην οικονομική κρίση: «Τα νοικοκυριά λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους και των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων δεν προχωρούν σε μαζικές παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης». Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά ότι οι πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 20%. Ο κ. Ασμάτογλου υποστηρίζει ότι «όσοι άναψαν καλοριφέρ το έκαναν επειδή με το τέλος της περσινής χειμερινής σεζόν έσπευσαν να προμηθευτούν πετρέλαιο επειδή ανησύχησαν για άνοδο των τιμών από τον φετινό Οκτώβριο».

Άλλη μία εξήγηση που δίνει είναι «το υψηλό επίδομα που δόθηκε πέρυσι βοήθησε σημαντικά τις οικογένειες ώστε να αγοράσουν πετρέλαιο, έστω κι αν αυτό ήταν ακριβότερο έναντι της σημερινής περιόδου».

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ πάντως καταγράφει «μία ανεπαίσθητη αύξηση αλλά όχι ικανή να αναστρέψει το αρνητικό πρόσημο από τους όγκους πωλήσεων».

Επιπλέον, ένας ακόμη παράγοντας που δεν ευνοεί τις αγορές είναι πως τα προηγούμενα χρόνια σημαντικός αριθμός νοικοκυριών προσάρμοσαν τις ανάγκες θέρμανσής τους σε εναλλακτικές λύσεις. Κλιματιστικά, αερόθερμα, ηλεκτρικά καλοριφέρ, ενεργειακά τζάκια, ενώ μεγάλη στροφή σημειώθηκε και στο φυσικό αέριο, όπου υπήρχε δίκτυο. Μάλιστα για το συγκεκριμένο καύσιμο πέρυσι έτρεξε και ένα δυνατό πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης των καυστήρων.

Πηγή: Ημερησία