Ντάισελμπλουμ: Αρκετός δρόμος ακόμη για συμφωνία με την Ελλάδα

Στην Ελλάδα και τις νέες μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «υπάρχει μακρύς δρόμος για μία συμφωνία για τις ελληνικές προτάσεις», λίγες ώρες αφότου η Αθήνα ανταποκρίθηκε στο αίτημα των εταίρων για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη λίστα, έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος στο αδιέξοδο.

 

«Υπάρχει συνεχής βελτίωση στη διαδικασία. Πράγματι, μας έδωσαν περισσότερες προτάσεις που ήταν πιο λεπτομερείς. Σε κάποια σημεία, σίγουρα θα φτάσουμε σε μία συμφωνία», τόνισε από τη Χάγη ο Ντάισελμπλουμ.

 

«Θα πρέπει να βρεθεί ένα καλό ρεαλιστικό πακέτο. Το ρολόι συνεχίζει να μετρά αντίστροφα. Ετσι ελπίζω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε μία συμφωνία στα βασικά ζητήματα, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε στο Eurogroup», πρόσθεσε.

 

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ακόμη ότι δεν αναμένει κάποια συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. «Γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται ακόμη χρόνο. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά και όλα να προχωρήσουν πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο Ολλανδός Υπ. Οικονομικών.

 

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters, ότι η Ελλάδα είπε στους δανειστές της πως ξεμένει από ρευστό στις 9 Απριλίου

 

Από την πλευρά τους οι εταίροι απορρίπτουν οποιαδήποτε ελληνική έκκληση για νέα βοήθεια πριν επιτευχθεί συμφωνία στη λίστα των μεταρυθμίσεων.

 

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters, ότι η ελληνική κυβέρνηση είπε στους δανειστές πως ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα εξαντληθούν στις 9 Απριλίου, ζητώντας αποδέσμευση νέας βοήθειας πριν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή αυτών, ωστόσο, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε.

 

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η νέα λίστα της Αθήνας έχει μία πρόοδο, αλλά δεν κρίνεται ακόμη ικανοποιητική και το επόμενο Eurogroup που θα κριθεί η συμφωνία προγραμματίζεται για τις 24 Απριλίου.

 

Το αίτημα αυτό απηχεί τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση την Τετάρτη ότι η χώρα θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην αποπληρωμή 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και στην καταβολή μισθών και συντάξεων. Ο Βούτσης είπε ότι η κυβέρνηση θα επέλεγε το δεύτερο.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης διέψευσε αργότερα την Τετάρτη ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ.