Ντάισελμπλουμ: Το «όχι» στο δημοψήφισμα δεν φέρνει πιο κοντά την λύση για την Ελλάδα

Προειδοποίηση ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν φέρνει πιο κοντά την λύση στην ελληνική κρίση, απηύθυνε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι οι εξακολουθεί να είναι αναγκαία η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, το Eurogroup, δήλωσε ότι στην αυριανή συνεδρίαση αναμένει τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων δηλώνει και το Βερολίνο, σημειώνοντας ότι ναι μεν η πόρτα των συνομιλιών είναι ανοιχτή, «αλλά ακόμη δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων».

 

«(Το δημοψήφισμα) δεν μας φέρνει άμεσα πιο κοντά σε μια λύση. Στην πραγματικότητα, όταν απορρίπτονται οι προτάσεις, αυτό κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα» δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι στόχος παραμένει η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

 

Το Eurogroup θα συνεδριάσει αύριο, Τρίτη στις 14.00.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλ. Ντομπρόφσκις, που τόνισε ότι το «όχι» μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και η διέξοδος δεν θα είναι εύκολη, ενώ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν στάθηκε ικανή να χαράξει αξιόπιστη στρατηγική για την ανάπτυξη.

 

Ολλανδοί Σοσιαλιστές: Ωρα να παραιτηθεί και ο Ντάισελμπλουμ

 

Την παραίτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ από την προεδρία του Eurogroup ζήτησε σήμερα ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ολλανδίας Εμίλ Ρέμερ, μετά την απόρριψη από ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των Ελλήνων στο χθεσινό δημοψήφισμα στην Ελλάδα των όρων ενός σχεδίου διάσωσης που βοήθησε ο ίδιος να συνταχθεί.

 

Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, υποστηριζόταν μέχρι σήμερα από τα περισσότερα ολλανδικά πολιτικά κόμματα για την ασυμβίβαστη προσέγγισή του στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

 

Ωστόσο σε συνέντευξή του σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό NOS Radio, ο Εμίλ Ρέμερ επέκρινε την πολιτική που υιοθετεί ο Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «κακή οικονομική πολιτική» και «κοινωνικά ανεύθυνη».

 

«Είναι σχεδόν αδύνατο γι’αυτόν να συνεχίσει να παίρνει θέση στο τραπέζι» μετά την απόρριψη των όρων από ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των Ελλήνων στο δημοψήφισμα, σημείωσε ο Ρέμερ.

 

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών επισήμανε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα προκειμένου να διευκολύνει τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό. «Θα ήταν καλό να συμβεί κάτι τέτοιο και από την ευρωπαϊκή πλευρά», πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ρέμερ θα ερχόταν δεύτερο, μετά τους Φιλελεύθερους του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, αν γίνονταν σήμερα εκλογές.

 

Η δημοσκόπηση αυτή έδειξε επίσης ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι θέλουν σε ποσοστό 50% την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ το αντίθετο δηλώνει το 41%.

 

Ο Ντάισελμπλουμ επιδιώκει την επανεκλογή του στην προεδρία του Eurogroup μετά την εκπνοή της θητείας του στις 21 Ιουλίου. Αντίπαλός του στην κούρσα αυτή είναι ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.