Δευτερολογία Τσίπρα: Δεν έχουμε υπογράψει κανένα μνημόνιο

«Σας άκουσα να υπερασπίζεστε τον κ. Παπασταύρου. Και βεβαίως σας τιμά να τον υπερασπίζεστε. Συνεργάτης σας είναι. Αλλά δεν σας τιμά να του δίνετε ασυλία στους ελέγχους του ΣΔΟΕ. Και είπατε μακάρι να είχαμε 10 ακόμη Παπασταύρου. Δεν έχουμε 10 Παπασταύρου, κύριε Σαμαρά. Έχουμε 2.062 της λίστας Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν ένας προς έναν» δήλωσε πριν από λίγο στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

 

Να αποδεχθεί η αντιπολίτευση τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης, δηλαδή την άρνηση του περιεχομένου του e-mail Χαρδούβελη, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του, δηλώνοντας παράλληλα πως τον Ιούνιο, η κυβέρνηση δεν θα συζητήσει νέο Μνημόνιο, αλλά “μια νέα συμφωνία για την ανάπτυξη που θα περιέχει και την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς καμία χώρα με χρέος 180% του ΑΕΠ δεν μπορεί να βγει στις αγορές χωρίς αναδιάρθρωσή του”.

 

» Κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε να αποτύχουμε. Δεν σας τιμά, ούτε εσάς, ούτε την παράταξή σας. Και δεν δίνει καμία προοπτική στον τόπο η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει τέτοια συμπεριφορά. Σας καλούμε να πάρετε θέση. Τι μας προτείνετε; Να αποδεχθούμε αυτά που εσείς ήσασταν έτοιμος να αποδεχθείτε πριν από τις εκλογές; Εμείς αυτά δεν θα τα αποδεχθούμε. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας και σας ζητάμε να τις υιοθετήσετε. Να γίνουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση για τη χώρα και το λαό μας».

 

Για την παράταση της δανειακής σύμβασης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν ήρθε προς κύρωση στη Βουλή, καθώς δεν την ζητούν ούτε οι δανειστές. «Αναρωτιέμαι αν την κύρωση δεν την ζητούν οι δανειστές γιατί τη ζητάει η αντιπολίτευση; Γιατί σας έπιασε τώρα ο πόνος για τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου. Για να ξεκαθαρίζουμε, δεν έχει υπογραφεί καμία νέα δανειακή σύμβαση και κανένα Μνημόνιο», είπε ο κ. Τσίπρας.

 

Όπως και στην πρωτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να απευθύνεται ονομαστικά στους προέδρους της ΝΔ και του Ποταμιού, κρατώντας για τον Ε. Βενιζέλο μονάχα έμμεσες αναφορές. Έτσι, ο πρωθυπουργός δήλωσε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία του Στ. Θεοδωράκη στην επικείμενη διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να διευκρινίσει τη θέση του. Στη θετική απόκριση του τελευταίου, ο κος Τσίπρας επανήλθε: “Συμφωνείτε – και γιατί 5 χρόνια δεν ζητήσατε να πληρωθούν ούτε τα τέλη των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, που έχουν φτάσει τα 40 εκ. ευρώ; Προφανώς γιατί η δύναμή σας δεν ήταν η στήριξη του λαού αλλά η στήριξη των μμε….”

 

Σε ό,τι αφορά τον συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, ο κος Τσίπρας επανήλθε λέγοντας πως τιμά τον πρώην πρωθυπουργό η υπεράσπιση του συνεργάτη του, αλλά όχι και η “ασυλία” που του δόθηκε απέναντι στους ελέγχους του ΣΔΟΕ.

 

“Δεν έχει άλλους δέκα Παπασταύρου η χώρα. Έχει 2062 η λίστα Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν ένας προς έναν. Όλοι θα ελεγχθούνε!” δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ για “ασυλία προς την ολιγαρχία του τόπου”.

 

Απαντώντας τέλος στον Ε. Βενιζέλο, και την αιχμή του ότι μίλησε για “ηθικό και όχι υλικό χρέος” ενώπιον της Α. Μέρκελ για το κατοχικό δάνειο, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε πως “κάποιοι είχαν το θράσος να με εγκαλέσουν, όταν δεν ακούστηκε ούτε για μία φορά απ’ το στόμα τους μια τέτοια αναφορά επισήμως”.