Δείτε πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω της χιονόπτωσης

Ανοιχτή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, ωστόσο η κυκλοφορία σε αρκετά σημεία είναι δύσκολη λόγω της χιονόπτωσης που έχει καλύψει μεγάλο μέρος της χώρας και δημιουργεί προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο Μαλακάσας, Μαρκόπουλου- Ωρωπού, Καλάμου- Ωρωπού, Καπανδριτίου- Αφιδνών και Ιπποκράτειου Πολιτείας, λόγω της χιονόπτωσης.

 

Επιπλέον, στον παράδρομο της Εθνικής Οδού στο ύψος της Μαλακάσας, όπου πραγματοποιούνταν εκτροπή προς την Εθνική Οδό, με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, καθώς έχει μειωθεί η χιονόπτωση.

 

Στην Αθηνών – Λαμίας τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε ένα τμήμα 20 χιλιομέτρων, από το 110ο χλμ στο ύψος του Κάστρου έως το 130ο στα διόδια της Τραγάνας.

 

Η ισχυρή χιονόπτωση συνεχίζεται στην περιοχή του Μαρτίνου, και περισσότερα από 15 εκχιονιστικά ρίχνουν αλάτι και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για να κρατήσουν ανοιχτό τον αυτοκινητόδρομο.

 

Δεν αποκλείεται πάντως να αποφασιστεί αργότερα η λήψη μέτρων όπως η χρήση αλυσίδων. 

 

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το 22ο χλμ. της λεωφόρου Πάρνηθος προς το Καζίνο και από το 25ο χιλιόμετρο της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών στα Βίλια.

 

Σχετικά περιορισμένα προβλήματα καταγράφονται και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία.

 

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 109 μηχανήματα έχουν, ήδη, βγει στους δρόμους για να τους καθαρίσουν από το χιόνι, σε περιοχές που πλήττονται από τη χιονόπτωση και τον παγετό. Στα λευκά «ντύθηκαν», για λίγο, οι πόλεις της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας, αλλά και πόλεις και περιοχές της Περιφέρειας (Σκόπελος, Σκιάθος, ορεινός όγκος Πηλίου, Τρίκαλα, Ελάτη,Περτούλι,Ελασσόνα (προς Κατερίνη και Κοζάνη), Σαραντάπορο, Νεράιδα, Ρεντίνα κ.ά).

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι ανοικτό και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι έτοιμες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

 

Με αλυσίδες σε τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας

 

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι αποχιονισμοί, σε περιοχές των νομών Πέλλας, Ημαθίας, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, συνεχίζονται και τα συνεργεία ρίχνουν αλάτι στο δρόμο, ούτως ώστε να αποτραπεί ο σχηματισμός παγετού, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Βαρβαρούσης.

 

Με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, πλην του νομού Θεσσαλονίκης.

 

Στο νομό Χαλκιδικής απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, από τον κόμβο Τρίγλιας έως τον κόμβο Σωζόπολης.

 

Επίσης, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού, από το 65ο χλμ έως το 90ο χλμ, καθώς και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού και την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού (μέσω Χολομώντα).

 

Επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Παλαιοχωρίου – Μεγάλης Παναγίας (θέση Χονδρό Δένδρο), Νεοχωρίου – Βαρβάρας, Αρναίας – Στανού, Πολύγυρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά), Πολύγυρου – Πλανών, Πολύγυρου – Γερακινής, Πολύγυρου – Καλυβών (μέσω Παντελιδά) και εντός δημοτικού διαμερίσματος Πολυγύρου.

 

Στο νομό Ημαθίας,  αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σελίου από 19,5ο χλμ έως 26ο χλμ (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου), την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) από το 89ο χλμ μέχρι όρια με Ν. Κοζάνης στο 98,3ο χλμ., τη δημοτική οδό Νάουσας – Τρία Πέντε πηγάδια από 10ο χλμ. έως 17ο χλμ. (χιονοδρομικό κέντρο) και την επαρχιακή οδό Νάουσας – Σελίου από 15ο χλμ. έως 20ο χλμ. (Δ.Δ. Σελίου).

 

Στο νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας – Χιονοδρομικού Κέντρου Βορράς, από 11ο χλμ έως Χιονοδρομικό Κέντρο.

Στο νομό Κιλκίς, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Καστανερής – Μεγ. Λιβαδιών Δήμου Παιανίας Κιλκίς ενώ διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων, στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου – Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

 

Στην Δυτική Μακεδονία

 

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η χιονόπτωση στην Καστοριά, τη Φλώρινα, την Κοζάνη και τα Γρεβενά συνεχίζεται, αν και είναι αραιή, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας Πρόδρομος Ασλανίδης.

 

Στο νομό Καστοριάς, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο.

 

Επίσης, από το 18ο χλμ. μέχρι το 28ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Βιτσίου, από το 25ο χλμ. έως το 55ο χλμ. της εθνικής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου, από το 25ο χλμ. έως το 31ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς- Φλώρινας μέσω Αμυνταίου και από το 10ο χλμ. έως το 25ο χλμ. της οδού Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Κορομηλιάς.

Στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, ενώ στο νομό Φλώρινας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο εκτός από το 28ο χλμ. της εθνικής οδού Φλώρινας – Κοζάνης και της περιοχής του Αμυνταίου, όπου διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία.

 

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δεν έχουν αναφερθεί χιονοπτώσεις, όμως η υπηρεσία πολιτικής προστασίας παραμένει σε επιφυλακή.

 

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, λόγω έντονων βροχοπτώσεων και εισροής υδάτων από τη Βουλγαρία στην κοίτη του ποταμού Έβρου, η στάθμη του νερού βρίσκεται στα 6,20 μέτρα με όριο επιφυλακής τα 6 μέτρα (στους Κήπους).

 

Στη Ροδόπη, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω ανόδου της στάθμης των υδάτων των ποταμών, στις ισόπεδες διαβάσεις Σκαλώματος – Δοκού – Κάλχα – Ποντικόρεμα – Λισσός – Ιάσιο – Έβρενο – Στρύμη – Αετοκορυφή – Διώνη και Κομψάτου, περιοχή Μωσαϊκού.

 

Στην περιοχή της Ορεστιάδας εξάλλου, καταστράφηκε ολοσχερώς, στο ύψος της Τ.Κ Ορμενίου και σε μήκος (10) μέτρων, η σιδηροδρομική γραμμή Ορμενίου – Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ.

 

Στη Φθιώτιδα

 

Στο δρόμο Λαμίας- Δομοκού από το 12-ο χιλιόμετρο έως το 30-ο χλμ η κυκλοφορία γίνεται δύσκολα και σε κάποιες περιόδους η Τροχαία επιβάλλει τη χρήση αλυσίδων. Το ύψος του χιονιού δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά, όμως, παρά το γεγονός ότι το οδόστρωμα έχει καλυφθεί με αλάτι, η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις τροχαία διακόπτει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων για να διευκολύνει τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

 

Στον δρόμο Λαμίας- Άμφισσας, από το ύψος του 7ου χλμ έως και το 27ο χιλιόμετρο στην περιοχή της Γραβιάς, παρά το γεγονός ότι τα εκχιονιστικά ρίχνουν αλάτι από το πρωί, ο δρόμος είναι επικίνδυνος, καθώς το χιόνι έχει παγώσει στο οδόστρωμα.

 

Στον δρόμο Λαμίας- Καρπενησίου, ιδιαίτερα από το 50ο χλμ έως τη σήραγγα του Καρπενησίου, υπάρχουν προβλήματα τα οποία όμως, προς το παρόν, αντιμετωπίζονται.

 

Η χιονόπτωση συνεχίζεται και στα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά, χωρίς όμως να εντοπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα.

 

Στην Αχαΐα

 

Προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, που εκδηλώνονται από το βράδυ της Δευτέρας.

 

Κλειστός παραμένει ο δρόμος από την κοινότητα Περιστέρα της Αιγιάλειας, προς το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Πούντας- Καλαβρύτων, καθώς και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

 

Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο

 

Μέσα στην Τρίπολη το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα και με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στην πόλη, κυρίως σε δρόμους με μικρή κίνηση.

 

Στην ορεινή Κορινθία, και συγκεκριμένα από Κιάτο και Ξυλόκαστρο προς Γκούρα, Φενεό, Τρίκαλα και όλη την ορεινή δυτική Κορινθία, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

 

Μόνο με αλυσίδες διεξάγεται, επίσης, η κυκλοφορία σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας και συγκεκριμένα σε Γορτυνία, Μαντινεία και ορεινή Κυνουρία, καθώς και στην εθνική οδό Τρίπολης- Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ στο Λεβίδι, από ακινητοποιημένη νταλίκα που δεν είχε αλυσίδες, έχουν εγκλωβιστεί πολλά αυτοκίνητα.

 

Ακόμη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης- Σπάρτης, από το 14ο χιλιόμετρο στο ύψος της Μανθυρέας, λόγω έντονης χιονόπτωσης, ενώ αρκετά αυτοκίνητα έχουν σταματήσει στην άκρη του δρόμου.

 

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη- Καλαμάτα, αν και σε ορισμένα σημεία του δρόμου στην Αρκαδία η κίνηση γίνεται με δυσχέρεια και με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

 

Σε δηλώσεις που παραχώρησε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Βαγγέλης Γιαννακούρας, ανέφερε ότι νταλίκες που δεν είχαν μαζί τους αλυσίδες, έχουν δημιουργήσει πρόβλημα εκτός από το Λεβίδι και την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Μεγαλόπολης στο ύψος του Καλογερικού.

 

Ο ίδιος δήλωσε πως έχει δώσει εντολή να αφαιρούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας σε όσους κινούνται χωρίς αλυσίδες.

 

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τη Βυτίνα προς το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου. Εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των δήμων βρίσκονται στον δρόμο κι έχει αρχίσει ο εκχιονισμός και η ρίψη αλατιού, ενώ για το έργο του εκχιονισμού έχουν μισθωθεί και ιδιωτικά μηχανήματα.