Δεν φοβίζει ένα Grexit

Το κλειδί της χρεοκοπίας της Ελλάδας κρατά στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Τώρα πια η ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να αγοράζει τίτλους χωρών μελών της Ευρωζώνης, όπου και όταν χρειαστεί. Αυτό προβλέπει η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξέδωσε πρόσφατα την απόφαση για την υπόθεση Gauweller.

 

H απόφαση –βόμβα  δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να λειτουργήσει ως «παγοθραυστικό» σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και με την παρέμβασή της να κρατήσει, όσο και όπου χρειαστεί, ζωντανούς και ανέπαφους τους κρατικούς τίτλους χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίοι σε μια κρίση θα κινδύνευαν με κατάρρευση. Τι είδους κρίση θα μπορούσε να είναι αυτή;

 

Υπό τις παρούσες συνθήκες, το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτή που θα μπορούσε να προκαλέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα οριστικό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις των δανειστών με την Αθήνα. Τα πράγματα –δυστυχώς για εμάς– είναι πλέον απλά και αντιμετωπίσιμα, με το απαραίτητο τίμημα, για τους υπόλοιπους.

 

Αλλάζει την εικόνα η απόφαση που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μια απόφαση που προέκυψε, προέκυψε με αφορμή την εκπεφρασμένη πρόθεση του προέδρου της ΕΚΤ, το καλοκαίρι του 2012, να παρέμβει αν χρειασθεί και να αγοράσει μαζικά ομόλογα κρατών – μελών της Ευρωζώνης, και κυρίως της περιφέρειάς της, που κι εκείνη την εποχή δέχονταν μεγάλη πίεση. Το γεγονός είχε προκαλέσει πολύ μεγάλη αντίδραση στη Γερμανία, ακόμα και σε υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, με τους «σοφούς» της γερμανικής οικονομίας να υποστηρίζουν ανοικτά ότι επιχειρείται ανατροπή των θεσμικών κανόνων λειτουργίας της ΟΝΕ.

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρεμβαίνει στις αγορές και με μαζικές αγορές ομολόγων αποκρούει όταν και για όσο χρειαστεί κάθε …επίθεση.

 

Έτσι ένα Grexit δε φαίνεται πλέον να τρομάζει κανέναν!

 

Αν, λέμε αν η Ελλάδα απομακρυνθεί από την Ευρωζώνη, τα υπόλοιπα μέλη της θα ταρακουνηθούν λίγο από τα επώνυμα της πτώσης , αλλά γρήγορα θ αρχίσουν να σταθεροποιούνται και να επανέρχονται στην πρότερη κατάστασή τους.  Αργά λίγο αλλά πολύ σταθερά η εικόνα των αγορών θα επανέλθει και το χαμένο έδαφος της Ελλάδας θα καλυφθεί.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr