Μέρκελ: Υπάρχει ακόμη χρόνος για τελικές αποφάσεις μέσα στην εβδομάδα

Υπάρχει ακόμη χρόνος για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μειώνοντας τις προσδοκίες για επίτευξη τελικής συμφωνίας σήμερα.

 

«Υπάρχουν ακόμη πολλές ημέρες μέσα στην εβδομάδα κατά τις οποίες μπορούν να ληφθούν αποφάσεις» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην γερμανική πόλη Magdeburg, ενόψει της Συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης που θα διεξαχθεί το βράδυ στις Βρυξέλλες.

 

Η καγκελάριος διευκρίνισε ότι προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις από τους υπουργούς Οικονομικών και τους ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι σχετικές συστάσεις από τους θεσμούς, δίχως τις οποίες η σημερινή σύνοδος θα είναι απλώς ένα «φόρουμ» υπογράμμισε.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που υπογράμμισε ότι ακόμη δεν υφίσταται η βάση για λήψη αποφάσεων στην Σύνοδο της ευρωζώνης και συνεπώς δεν αναμένονται λεπτομερείς τεχνικές συζητήσεις. Θα είναι περισσότερο μια συνάντηση για διαβουλεύσεις, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι στόχος του Βερολίνου εξακολουθεί να είναι η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ.

 

Αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία σήμερα, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βρεθεί λύση εντός της εβδομάδας, δήλωσε από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

 

Νωρίτερα, αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θεωρείται πιθανή μια τελική συμφωνία σήμερα, αφού απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις, ωστόσο η σημερινή Σύνοδος θα μπορούσε να αποτελέσει βήμα για λύση μέσα στις επόμενες ημέρες.