Δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές οι 18άρηδες

Δεν θα ψηφίσουν τελικά οι 18άρηδες που δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία στηρίζεται στην ερμηνεία του εκλογικού νόμου.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, «οι γεννηθέντες το έτος 1997, οι οποίοι και δεν είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων που τηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών, εν όψει του ότι η διαδικασία σύνταξης των ονομαστικών καταστάσεων από τους δημάρχους θα λάβει χώρα την 1η έως και τέλος Φεβρουαρίου του 2015, δεν θα ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015». Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ότι με βάση τον νόμο «δεν υπάρχει νομική δυνατότητα του υπουργού Εσωτερικών για οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου οι γεννηθέντες το έτος 1997 να περιληφθούν σε νέες ονομαστικές καταστάσεις που θα συντάξουν οι δήμαρχοι και να παρασχεθεί έτσι η δυνατότητα στους πολίτες αυτούς να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

 

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε καταθέσει το αίτημα να ψηφίζουν οι 18άρηδες στις επερχόμενες εκλογές, ο υπεύθυνος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κ. Πουλάκης σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «επιχειρησιακά ανέτοιμη και διοικητικά ανίκανη». «Αποτέλεσμα της αδιαφορίας και της ανικανότητας των κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ είναι το σημερινό αδιέξοδο, που οδηγεί τον αποκλεισμό των νέων εκλογέων από τις κρισιμότερες για το μέλλον της χώρας εκλογές», αναφέρει ο κ. Πουλάκης, κατηγορώντας τους προηγούμενους υπουργούς και στελέχη της ΝΔ Αρ. Ντινόπουλο και Γ. Μιχελάκη ότι «ενώ είχαν ενημερωθεί για το ζήτημα που θα ανέκυπτε με τη συμμετοχή των 18χρονων πολιτών στις εκλογές, δεν ανέλαβαν καμία νομοθετική ή διοικητική πρωτοβουλία που θα επέτρεπε την επίλυση του τεράστιου αυτού πολιτικού και συνταγματικού προβλήματος».