Διαφωνία με Λοβέρδο για τους εισακτέους

Δεν τα «βρήκαν» τελικά χθες οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με το ποιος θα καθορίζει τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ.

 

Οι εκπρόσωποι των ΑΕΙ δεν έδειξαν διατεθειμένοι να δεχτούν την πρόταση του υπουργού, να καθορίζουν οι ίδιοι τον αριθμό των εισακτέων εάν δεν έχουν εκ των προτέρων στα χέρια τους τετραετή οικονομικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να κάνουν και τον σχετικό προγραμματισμό τους. Η συζήτηση, που ξεκίνησε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ), θα συνεχιστεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και εάν τελικά υπάρξει συμφωνία, ο υπουργός δήλωσε ότι θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή πριν από τη λήξη του χρόνου.

 

Στην πρώτη πάντως χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΥΠ, πανεπιστήμια και ΤΕΙ έβαλαν προϋποθέσεις προκειμένου να αποδεχτούν την πρόταση του υπουργού, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος επέμεινε ότι «τώρα είναι η ευκαιρία σας να πάρετε αυτό που χρόνια ζητούσατε», ενώ η άλλη πλευρά απάντησε ότι «μας δίνετε το πεπόνι, όχι όμως και το μαχαίρι».

 

«Θα επιμείνω στην πρόταση», τους απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε: «Σκεφτείτε σοβαρά τα προβλήματα και τις ευθύνες που αναλαμβάνετε και εφόσον τις δέχεστε, τότε εγώ θα εισηγηθώ στη Βουλή να αναλάβετε τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας».