Διαφωνούν οι Πρυτάνεις με τις ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές

Κατά των νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές τάσσεται το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, κάνοντας λόγο για προβλήματα στο σύνολο των Πανεπιστημίων της χώρας.

 

«Αδιαφορώντας για τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν κατά μείζονα λόγο οι ψηφισθείσες κατά τον περασμένο Μάιο, αλλά και οι σχεδιαζόμενες νέες ρυθμίσεις, το υπουργείο Παιδείας οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών χιλιάδων φοιτητών/φοιτητριών και στην ουσιαστική συρρίκνωση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων. Παράλληλα, το μέτρο αυτό θα θίξει και τα Κεντρικά Πανεπιστήμια, τα οποία θα καταρρεύσουν υπό το βάρος της, για ακόμη μια φορά, αλόγιστης και άμετρης αύξησης των φοιτητών τους, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισακτέων σε πολλά ακαδημαϊκά Τμήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί το υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσει σε καμία νέα ρύθμιση για επιπλέον μετεγγραφές, αλλά να διαβουλευθεί με τα Πανεπιστήμια «προκειμένου να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των Ιδρυμάτων».

 

Παράλληλα, οι πρυτάνεις απευθύνουν έκκληση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ανώτατων ιδρυμάτων, καθώς, όπως αναφέρουν, οι νέες μειώσεις στους προϋπολογισμούς τους θα καταστήσουν ανέφικτη την εκπλήρωση της αποστολής τους προς την κοινωνία και την Πολιτεία.

 

Όπως σημειώνουν ειδικότερα, οι προϋπολογισμοί για το οικονομικό έτος 2015 είναι μειωμένοι στο σκέλος των τακτικών λειτουργικών δαπανών έως και 20% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014 και ζητείται να εμφανίζουν πλεόνασμα σε ποσοστό 9% των συνολικών εσόδων.

 

«Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η συνολική μείωση του τακτικού προϋπολογισμού ανέρχεται έως και στο ποσοστό του 29%. Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό λειτουργικών δαπανών του έτους 2014, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση τη διετία 2013- 2015 να τείνει στο 50%», τονίζουν.

 

Την ίδια στιγμή, στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ και τους προέδρους των ΤΕΙ θα συζητηθεί και το θέμα των μετεγγραφών, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας και επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει νέα ρύθμιση πέραν αυτής που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάιο.

 

Σημειώνεται, ακόμη, ότι από το υπουργείο Παιδείας έγινε προσπάθεια να περιοριστεί η περικοπή στα ΑΕΙ στα χαμηλότερα επίπεδα, κρατώντας ανέπαφη την επιχορήγηση για τη σίτιση και στέγαση, ενώ συγχρόνως καταβάλλεται προσπάθεια ενίσχυσης των χρηματοδοτήσεων του ΠΔΕ και των κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ.