Διεθνές συνέδριο για τον Ολυμπο στις 20-22 Μαρτίου

Ολα στο φως γύρω από τη σημασία του Ολύμπου ως μνημείου φύσης και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έρχονται από την Παρασκευή 20 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 22 Μαρτίου στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου για το βουνό των θεών και το ομορφότερο βουνό της Ελλάδος στο Λιτόχωρο Πιερίας. 

 

Καταξιωμένοι Ελληνες επιστήμονες και διεθνείς περιβαλλοντολόγοι από την Βρετανία, την Πολωνία και τη Σλοβενία θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους γύρω από τον Ολυμπο στη διάρκεια των ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο.

 

«Ο Ολυμπος μνημείο φύσης και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» Ενας αιώνας από την πρώτη ανάβαση» είναι ο τίτλος του Διεθνούς Συνεδρίου που ολοκληρώνεται την Κυριακή με ολοήμερη εκδρομή των προσκεκλημένων και συμμετεχόντων στο Διεθνές Συνέδριο στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου.

 

Το Συνέδριο φέτος έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται εκατό έτη από την κατάκτηση του Μύτικα ή Πάνθεου της κορυφής του Ολύμπου από τους ορειβάτες Φρεντ Μπουασονά και Χρήστο Κάκκαλο. 

 

Για το Συνέδριο μίλησε στο radio1d.gr o Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Παύλος Ανδρεδάκης,  ο οποίος δήλωσε ότι «με αφορμή το Συνέδριο διεκδικούμε την επέκταση του Εθνικού Δρυμού σε όλες τις πλευρές του Ολύμπου, συμπεριλαμβανομένων της βόρειας, νότιας και δυτικής πλευράς του, καθώς η θεσσαλική πλευρά του παραμένει απροστάτευτη με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που έμεινε ημιτελές στην εφαρμογή του».

 

Ο ίδιος προανήγγειλε την μετατροπή του χώρου υποδοχής των πεζοπόρων στον Εθνικό Δρυμό που βρίσκεται έξω από το Λιτόχωρο, του Κέντρου Πληροφόρησης Επισκεπτών, το οποίο ολοκληρώνεται το φθινόπωρο με νέες εγκαταστάσεις, όπως εκθεσιακό χώρο, που θα μπορούν να επισκέπτονται οι πάντες, ακόμη και οργανωμένες εκδρομές σχολείων. 

 

Το Διεθνές Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Εθνικού Δρυμού Ολύμπου – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 στις 17:00, από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης, κ. Παύλο Ανδρεδάκη, Δασολόγο, ενώ η κεντρική εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από τον κ. Δημήτριο Παντερμαλή, Καθηγητή αρχαιολογίας και Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, με θέμα «Οι θεοί του Ολύμπου στον Δίον».

 

Η θεματολογία του συνεδρίου επικεντρώνεται στην προστασία και διαχείριση ορεινών προστατευόμενων περιοχών. Προσκεκλημένοι ομιλητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα θα παρουσιάσουν εισηγήσεις σχετικές με την ιστορία, το μύθο, τη μοναδικότητα της φύσης του Ολύμπου, την προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει και θα αναφερθούν σε παραδείγματα καλής διαχείρισης. Παράλληλα, στον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων της παρολύμπιας περιοχής, ενώ το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με ολοήμερη εκδρομή στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου. Το Διεθνές Συνέδριο εντάσσεται στο Υποέργο 19 του Φορέα Διαχείρισης «Υπηρεσίες Δημοσιότητας και Διαφήμισης», το οποίο εκπονείται στο πλαίσιο υλοποίησης «Διαχείριση και λειτουργία της Προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου», του άξονα προτεραιότητας «07 – Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Π.Κ.Μ.» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ».

 

Τέσσερις θεματικές ενότητες περιλαμβάνει το συνέδριο: Πρόκειται για τις εξής: «Ιστορία και Μύθος, Φύση και Μοναδικότητα»,  «Προστασία και Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών-Θεσμικό Πλαίσιο», «Προστασία και Διαχείριση προστατευόμενων περιοχών-παραδείγματα καλής διαχείρισης» και «Προστατευόμενες περιοχές και τοπικές κοινωνίες».

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όλες οι ομιλιες γύρω από τον Ολυμπο με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από την κατάκτηση της κορυφής του. Ιδιαίτερη μνεία για τον ίδιο τον Εθνικό Δρυμό θα γίνει κατα την παρουσίαση – ξενάγηση και Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου από τη Θέμιδα Νασοπούλου, ξεναγό εθνικών δρυμών και Υγρότοπων MSc Biological Diversity Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στις 18:40-19:00, «ψυχή» του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.  

 

Το Διεθνές Συνέδριο ολοκληρώνεται την Κυριακή με εκδρομή στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου με αναχώρηση από το Λιτόχωρο στις 09:00. Η διαδρομή είναι ως εξής: Μονή Κανάλων-Ι.Μ. Σπαρμού και Πλατανόδασος – Κοκκινοπηλός – Αγιος Δημήτριος και στις 18:00 άφιξη στο Λιτόχωρο. 

 

Λίγα λόγια για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

 

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ιδρύθηκε το έτος 2002 με το Ν. 3044/2002 και άρχισε να λειτουργεί το 2003. Διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο όπου εκπροσωπούνται Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας.

 

Οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου καθορίζονται από το άρθρο 15 του Ν. 2742/99 και μεταξύ άλλων είναι: η συστηματική παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων της προστατευόμενης περιοχής, η επόπτευση-φύλαξη, η ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε θέματα διαχείρισης και προστασίας της περιοχής, κ.α.

 

Τα γραφεία του Φορέα βρίσκονται στο υπό διαμόρφωση Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας), στο Λιτόχωρο. Η στήριξη της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του, είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλ. 23520-83000 και στις ιστοσελίδες www.olympusfd.gr, www.olympusfd.eu

 

Ακούστε την εκπομπή:

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr