Διεθνή ΜΜΕ: Ο Τσίπρας υπόσχεται «διαγραφή» της λιτότητας και διχάζει την Ευρώπη

Με την φράση-κλειδί για «τερματισμό της λιτότητας» να κυριαρχεί στα σημερινά δημοσιεύματα του ξένου τύπου, οι αναλυτές κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα περί εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και επαναδιαπράγμάτευσης με τους δανειστές, θεωρώντας ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, στέλνει μήνυμα αμφισβήτησης στις Βρυξέλλες και διχάζει την Ευρώπη, αφού άλλοι ετοιμάζονται για «νέα εποχή» και άλλοι φοβούνται τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής πολιτικού σκηνικού.

 

«Ο επικεφαλής του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την νίκη του, δεσμεύτηκε να δώσει τέλος στα πέντε έτη ταπείνωσης και πόνου που βίωσε η Ελλάδα, υποσχόμενος ότι θα επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία διάσωσης με τους δανειστές», γράφει το βρετανικό δίκτυο BBC, με τον ανταποκριτή, Γκάβιν Χιούιτ να εκτιμά ότι η νίκη ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει τριγμούς σε όλη την Ευρώπη, αφού η λαϊκή ετυμηγορία δείχνει ότι οι πολίτες απέρριψαν σε μεγάλο ποσοστό την βασική πολιτική που έχουν εκπονήσει Βρυξέλλες και Βερολίνο για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης.

 

Στην υπόσχεση Τσίπρα για τερματισμό της «καταστροφικής λιτότητας» εστιάζει και το SkyNews, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω νίκη εγείρει την πιθανότητα σύγκρουσης με τους ευρωπαίους δανειστές, αφού ο Αλ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί την επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

 

Στις διεργασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και την αναζήτηση συμμαχιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχεται «το τέλος της λιτότητας» αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη «κρατά την ανάσα της» μπροστά στα νέα δεδομένα στην Ελλάδα, μια χώρα η οποία παρότι αντιστοιχεί μόνο στο 3% του ΑΕΠ της ΕΕ, μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τις πεποιθήσεις της Γηραιάς Ηπείρου.

 

Σε ιστορική νίκη της αριστεράς, αναφέρεται η γαλλική «Le Monde»,υπογραμμίζοντας ότι παρότι ο Αλ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί να διατηρήσει τη χώρα στο ευρώ και έχει μαλακώσει την αντιμνημονιακή του ρητορική, η εκλογή του στην πρωθυπουργία, μεταφράζεται σε αμφισβήτηση την μέθοδο που ακολουθεί η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ σε άλλο της άρθρο, επισημαίνει τις εκ διαμέτρου αντίθετες αντιδράσεις στην ΕΕ μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε άλλους να πανηγυρίζουν για «νέα εποχή» και άλλους να εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

 

Για σαρωτική νίκη του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο οι Financial Times, σε δημοσίευμα τους με τίτλο «Θα είναι ο Τσίπρας, Λούλα η Τσάβες;» αναπαράγοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί διλήμματος μεταξύ προόδου και οπισθοδρόμησης, εθνικής ανεξαρτησίας και υποταγής.

 

«Είναι η φωνή του Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής; Ακούγεται σαν αυτόν. Στην πραγματικότητα, είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ» υποστηρίζει το δημοσίευμα.

 

«Ο εκλογικός του θρίαμβος (του Α. Παπανδρέου) τον Οκτώβριο του 1981, έφερε τα πάνω-κάτω στην ελληνική πολιτική. Δημιούργησε αμφιβολία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την αξιοπιστία της Ελλάδας, όπως ακριβώς θα συμβεί και με την νίκη ΣΥΡΙΖΑ», γράφει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι ο τρόπος που κυβέρνησε την Ελλάδα ο Α. Παπανδρέου την δεκαετία του 1980, μας προϊδεάζει για τον τρόπο που ενδεχομένως συμπεριφερθεί και ο Αλ. Τσίπρας κατά την θητεία του. Ωστόσο, επισημαίνει, «οι διαφορές μεταξύ των δυο περιόδων είναι τόσο σημαντικές, όσο και οι ομοιότητες».

 

«Το βασικό ερώτημα, στο οποίο δεν μπορεί ακόμη να δοθεί οριστική απάντση, είναι αν ο κ. Τσίπρας θα εξελιχθεί σε μετριοπαθή, πρόθυμος να κλείσει συμφωνίες με τους δανειστές της Ελλάδας. Επί τρία χρόνια, ακουγόταν περίπου σαν τον Ούγκο Τσάβες, τον αποβιώσαντα πρόεδρο της Βενεζουέλας και αγκάθι για τις ΗΠΑ, και άλλες σαν τον Λούλα ντα Σίλβα, τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, που κατά την ενόσω στην εξουσία, κυβέρνηση ως μεταρρυθμιστής, παρά ως ριζοσπάστης αριστερός» υπογραμμίζουν οι FT.

 

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Αλ. Τσίπρα είναι να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής του χρέους, πείθοντας τους πιστωτές σε Βερολίνο και Βρυξέλλες να συνεχίσουν να χορηγούν ρευστότητα στην Ελλάδα, γράφει το Bloomberg.

 

Αυστραλιανά ΜΜΕ

 

Για θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ και ηχηρό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα κατά της λιτότητας κάνουν λόγο σχεδόν στο σύνολό τους τα αυστραλιανά Μέσα Ενημέρωσης.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, θα περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο νεότερος σε ηλικία για τα τελευταία 150 χρόνια, μεταδίδει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα της Αυστραλίας ABC σε εκτενή ανταπόκρισή του από την Αθήνα.

 

«Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 36% των ψήφων εντούτοις μάλλον δεν έχει αυτοδυναμία και θα χρειαστεί να συνεργαστεί με ένα από τα μικρότερα κόμματα» αναφέρει το ABC. «Οι Έλληνες δελεάστηκαν από την ελπίδα που τους πρόσφερε ο κ. Τσίπρας» σημειώνεται, ενώ υπογραμμίζεται ακόμα πως και ομογενείς της Αυστραλίας εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την ελπίδα πως «θα τερματιστεί η μονόπλευρη λιτότητα».

 

Σε αρκετά δημοσίευματα υπογραμμίζεται ότι η νίκη της ελληνικής Αριστεράς θα αποτελέσει πρόκληση για την Ευρωζώνη ενώ σημειώνεται πως σε χαμηλό 11ετίας υποχώρησε η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, γεγονός το οποίο εν μέρει αποδίδεται στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν στην Ελλάδα, καθώς το κόμμα υπόσχεται να ακυρώσει τις πολιτικές λιτότητας.