Δήλωση του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Διοικητήριο του ΥΜΑΘ

Το μεσημέρι της Τρίτης 26 Μαΐου συναντήθηκα στο Διοικητήριο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη μετά το τέλος της καραντίνας και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Συνομίλησα μαζί του, παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης Θοδωρή Καράογλου, του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και της επικεφαλής του Πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρίας Αντωνίου και του ανέπτυξα δύο μεγάλα θέματα της δυτικής πλευράς της πόλης μας αλλά και της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Αναφέρθηκα στα δεδομένα της πράσινης αναπτυξιακής παρέμβασης του Δήμου

Παύλου Μελά στο πρώην στρατόπεδό μας και την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού

πάρκου Παύλου Μελά, μια παρέμβαση του δημοσίου τομέα που στοχεύει στην

βελτίωση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δημόσιων αγαθών που

παρέχονται στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Τον ενημέρωσα για μια σειρά εντατικών ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί οι υπηρεσίες του δήμου μας σχετικά με τη διαμόρφωση των στρατηγικών κατευθύνσεων σχεδιασμού, το στρατηγικό σχέδιο, τη μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας του ΜΠΠΜ και τις ρυθμιστικές προβλέψεις με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο καθώς και την προώθηση της υλοποίησης μερικών εκ των αναγκαίων έργων: την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου έκτασης 332 στρεμμάτων και την αποκατάσταση και δημιουργική επανάχρηση του διατηρητέου κτίσματος στρατωνισμού Α2. Τόνισα ότι είναι αναγκαία η επιτάχυνση των διαδικασιών από την πλευρά των αρμόδιων φορέων της πολιτείας ώστε το έργο να ολοκληρωθεί εντός της προγραμματικής περιόδου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις προκειμένου να πετύχουμε τον ξεκάθαρο στόχο μας, την προστασία και ενίσχυση του πράσινου κοινόχρηστου χαρακτήρα της αδόμητης έκτασης ως περιοχή ελεύθερου χρόνου και αναψυχής και την προστασία και ανάδειξη της ιστορικότητας του τόπου για τη δημιουργία ενός πόλου τουριστικής – πολιτιστικής επισκεψιμότητας. Σχετικά με το ΜΠΠΜ, ο κύριος Μητσοτάκης με διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις για να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες μελέτες που αφορούν τα πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα κτίρια τα οποία βρίσκονται εντός του στρατοπέδου, ώστε το έργο αυτό -σε πλήρη ανάπτυξη- να προσφέρει στους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης έναν ποιοτικό «πνεύμονα πρασίνου».

Η καθολική αντίθεση των δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης με αυτό που δρομολογείται στο ΤΙΤΑΝ σχετικά με την καύση απορριμμάτων RDF-SRF αποτέλεσε το δεύτερο θέμα της προσωπικής επαφής μου με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης. Του ζήτησα να το επιληφθεί προσωπικά, να εξετάσει τις αντιρρήσεις που έχουμε εκφράσει και να προχωρήσουμε σε δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών. Για την υπόθεση της τσιμεντοβιομηχανίας στην Ευκαρπία, δίπλα στον αστικό ιστό, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει νέα ενημέρωση και από όσους εμπλέκονται στις διαδικασίες τροποποίησης της ΑΕΠΟ της εταιρείας.Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο γόνιμος διάλογος με τον πρωθυπουργό της χώρας για δύο ζητήματα μείζονος σημασίας του Δήμου Παύλου Μελά και της Θεσσαλονίκης, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα και ενισχύει την πεποίθησή μου ότι βήμα – βήμα, με σεβασμό στις αγωνίες και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, η τοπική αυτοδιοίκηση και η κεντρική εξουσία, με πολιτική ευθύνη και αξιοπιστία μπορούν να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα και στην προοπτική για όλα τα σημαντικά ζητούμενα των συμπολιτών μας.