Δημοψήφισμα για την πολιτική της Μέρκελ

Οι δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης αποκτούν ξεχωριστή σημασία ενόψει των τριών περιφερειακών εκλογικών αναμετρήσεων της ερχόμενης Κυριακής και εξελίσσονται σε κρίσιμη δοκιμασία για την Αγκ. Μέρκελ.

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία-Άνχαλτ θεωρούνται η πρώτη μεγάλη πολιτική δοκιμασία για την καγκελάριο Μέρκελ από τη στιγμή που κορυφώθηκε η προσφυγική κρίση το περασμένο καλοκαίρι.

Την ερχόμενη Κυριακή, 13 Μαρτίου, καλούνται στις κάλπες περίπου 12,6 από τα συνολικά 62 εκατομμύρια των ψηφοφόρων στη χώρα. Ποτέ στο παρελθόν μια περιφερειακή αναμέτρηση δεν έπαιζε τόσο σημαντικό ρόλο και δεν αναμένονταν με τόσο ενδιαφέρον, όσο η επικείμενη. Τα θέματα που απασχολούν συνήθως τις αναμετρήσεις αυτές για την ανάδειξη των νέων τοπικών κοινοβουλίων, όπως η παιδεία (σσ. στη Γερμανία είναι στην αρμοδιότητα των κρατιδίων), έχουν περάσει στο περιθώριο, με την προσφυγική κρίση να τα έχει «εκτοπίσει» από την προεκλογική ατζέντα των κομμάτων.

Καζάνι που βράζει η βάση της CDU

Στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου βρίσκεται η πολιτική των ανοιχτών συνόρων της καγκελαρίου και η περιβόητη φράση της, «θα τα καταφέρουμε». Ενώ μεγάλη μερίδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης στηρίζουν την πολιτική της, σημαντικό κομμάτι του ίδιου του κόμματός της τής έχει γυρίσει την πλάτη. Οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, το αδερφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, απειλεί ακόμη και με προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Στη δε βάση του κόμματος, στις τοπικές οργανώσεις, καταγράφεται ένα κλίμα που κινείται μεταξύ απελπισίας και οργής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και ειδικώς το ερώτημα εάν η Γερμανία πρέπει να υποδέχεται μαζικά πρόσφυγες ή όχι, διχάζει πολιτικούς και πολίτες. Μεγάλος κερδισμένος της κρίσιμης αυτής δοκιμασίας για την κοινωνική συνοχή είναι στην παρούσα φάση το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD).

O δεξιός εφιάλτης

Ποτέ άλλοτε στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας ένα κόμμα δεν έχει καταφέρει να ενισχυθεί δημοσκοπικά τόσο πολύ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με τόσο αδύναμο πολιτικό λόγο και επιχειρήματα. Εκμεταλλευόμενο τις ανησυχίες των πολιτών και καλλιεργώντας ακόμη περισσότερο το φόβο αυτό, το AfD κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του, λαμβάνοντας πλέον σταθερά διψήφιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου.

Η Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία εκπροσωπείται ήδη σε πέντε περιφερειακά κοινοβούλια. Την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να προστεθούν άλλα τρία. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Αγκ. Μέρκελ βλέπουν τον εκ δεξιών λαϊκίστικο πονοκέφαλο να μετατρέπεται σε έναν μόνιμο εφιάλτη. Και με το AfD να παίρνει πλέον μόνιμη θέση στα τοπικά κοινοβούλια και μελλοντικά ενδεχομένως και στην ομοσπονδιακή Βουλή, θα απαιτείται πλέον όλο και συχνότερα η συνέργεια τριών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Πηγή: Deutsche Welle