Πόλεμος Τσίπρα – Τουσκ για τα κλειστά σύνορα

ΦΩΤΟ: SOOC/NIKOS LIBERTAS

ΦΩΤΟ: SOOC/NIKOS LIBERTAS

Σφοδρή σύγκρουση, με ευρωπαϊκές αλλά και ελληνικές διαστάσεις, λαμβάνει η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ. Ο τελευταίος με μηνύματά του είπε ότι είναι κοινή θέση όλων των χωρών της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα, επομένως και η Ελλάδα συναίνεσε σ’ αυτό. Ευθεία απάντηση στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αναρτήσεις του στο Twitter.

«Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να φτάσουν στο τέλος» ανέφερε σε tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων δεν προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες, αλλά ότι επρόκειτο για κοινή απόφαση των 28 κρατών – μελών της ΕΕ.

«Δεν είναι θέμα μονομερών δράσεων, αλλά κοινή απόφαση της ΕΕ των 28» τόνισε ο Τουσκ.

Ευχαρίστησε, επίσης, τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για το γεγονός ότι εφάρμοσαν τμήμα της περιεκτικής πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

«Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε:

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων”, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει ότι «περιμένουμε ο κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

Αναλυτικά οι διαδοχικές αναρτήσεις του πρωθυπουργού:

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. (1/4)

Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα. (2/4)

Περιμένουμε ο @eucopresident κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 (3/4) και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν (4/4)».

Την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτηση του στο λογαριασμό που διατηρεί στο twitter δήλωσε πως «τερματίζονται οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων», διευκρινίζοντας πως «δεν αποτελεί ζήτημα μονομερών ενεργειών, αλλά μια κοινή απόφαση των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.